itemscope itemtype="http://schema.org/Article" Ukradeno?: Petraču odobrili toplice

Ukradeno?

Prvi i najstariji hrvatski portal s ciljem upozoravanja na korupciju, iskorjenjivanju politički povezanog kriminala i rasipnosti, te podrškom neovisnom i djelotvornom pravosuđu. Kontakt: korupcija.hr@gmail.com

Petrač ne udovoljava uvjetima za topličko liječenje. Na primjer, imamo i zatvorenika oboljelih od karcinoma koji idu na kemoterapiju i odmah se vraćaju u ćeliju, kaže predsjednica bjelovarskog suda. No, unatoč odluci bjelovarskog suda, Petrač će provesti tri tjedna u Varaždinskim toplicama

Zatvorenik Hrvoje Petrač uskoro će otići na trotjedno topličko liječenje, najvjerojatnije u Varaždinske toplice, što će mu se uračunati u zatvorsku kaznu, a nakon liječenja zatražit će puštanje na uvjetni otpust. Petraču je liječenje odobrio varaždinski HZZO, nakon što ga je Uprava za zatvorski sustav iz zatvora u Bjelovaru premjestila u Varaždin na odsluženje kazne za otmicu maloljetnog sina generala Vladimira Zagorca.
Odobravanje toplica Petraču, međutim, nije išlo sasvim glatko. Predsjednica suda u Bjelovaru Milenka Slivar, inače sutkinja izvršenja, kazala nam je da, na temelju liječničke dokumentacije, nije odobrila liječenje Petraču u toplicama, koji je zbog toga tražio prekid zatvorske kazne.
»To nisam mogla dopustiti jer je Petrač osuđen za teško kazneno djelo, a bio je i u bijegu. Prekid kazne značio bi da će se naći na slobodi bez nadzora, a to bi bilo nedopustivo«, rekla je Šlivar. Pojasnila je da je odluku o odbijanju liječenja donijela nakon provedenog medicinskog vještačenja Petračeva zdravstvenog stanja. Sutkinja se pritom pozvala na odredbu Zakona o izvršavanju kazne zatvora, prema kojoj nadležan sud može odobriti takvo liječenje u slučaju teške akutne bolesti ili znatnog pogoršanja kronične bolesti, ako za liječenje nema uvjeta u kaznionici ili zatvoru.
»Smatrala sam, a to je potkrijepljeno i medicinskom dokumentacijom, da Petrač ne udovoljava tim uvjetima. Na primjer, imamo i zatvorenika oboljelih od karcinoma koji odlaze na kemoterapiju iz zatvora i odmah se vraćaju u ćeliju«, napominje Slivar.

Slivar kaže da je bila zatečena kad je nakon godišnjeg odmora iz medija doznala da je Petrač premješten iz zatvora u Bjelovaru u onaj u Varaždinu, te da mu je slijedom toga odobreno i liječenje. No, sud nema ingerencija u premještaju zatvorenika, nego je to u ovlasti Uprave za zatvorski sustav.
Prema Petraču je stroži režim služenja kazne uveden prije nešto manje od dvije godine, kad se doznalo da su mu nezakonito odobravane pogodnosti u služenju zatvorske kazne u Lepoglavi. Zbog tih nezakonitosti Uskok je podignuo optužnicu protiv nekadašnjeg šefa lepoglavskog zatvora Stjepana Loparića i njegova dva suradnika. Nakon Lepoglave, Petrač je premješten u zatvor u Puli. Tijekom služenja kazne u tom zatvoru, Petrač je u pratnji zatvorskih čuvara nekoliko puta zbog problema s kralješnicom išao na terapiju u poznatu kliniku »Peharec«. Neki pacijenti te klinike bili su nemalo iznenađeni kad su vidjeli da Petrač pliva u bazenu, očito iz terapijskih razloga. Petrač je ne tako davno iz Pule premješten u zatvor u Bjelovaru, a sada će se, nakon topličkog liječenja, vratiti u novi smještaj u zatvoru u Varaždinu.
Hrvoje Petrač osuđen je na jedinstvenu zatvorsku kaznu od 7,5 godina za otmicu sina generala Zagorca, te kasnije za iznudu Miroslava Matkuna. Iz zatvora bi trebao izići u ožujku 2013. godine.

Status: Banana republika
Lokacija: Hrvatska
Opseg: Moćno pravo
Podobnost: HDZ
Pravomoćnost: U očekivanju istrage

Link| 

0 comments: