itemscope itemtype="http://schema.org/Article" Ukradeno?: Polančec i Sanader su me tjerali na kriminal

Ukradeno?

Prvi i najstariji hrvatski portal s ciljem upozoravanja na korupciju, iskorjenjivanju politički povezanog kriminala i rasipnosti, te podrškom neovisnom i djelotvornom pravosuđu. Kontakt: korupcija.hr@gmail.com

Bivši predsjednik Uprave HEP-a Ivan Mravak USKOK-u je priznao da su ga jednako tako bivši premijer Ivo Sanader i bivši potpredsjednik Vlade Damir Polančec prisilili na kriminal.

Mravak, koji zbog malverzacija u tvrtki kojoj je bio na čelu privremeno boravi u pritvoru u Remetincu, pokušava kupiti blagonaklonost pravosudnih organa pokajničkim priznanjima, pa je tako USKOK-ovim istražiteljima ispričao da su ga Sanader i Polančec natjerali na kriminalne radnje u vezi s kupnjom i prodajom električne energije, piše Jutarnji list.

Mravak je HEP-ov novac prelijevao u HDZ-ov sef

Mravak, naime, tvrdi da je upravo po nalogu dvojice sada već bivših stranačkih kolega (Sanader i Polančec su, kako je poznato, u međuvremenu izbačeni iz HDZ-a, a Mravak je još uvijek "stranački vojnik") struju kupljenu na tenderu za 83 eura po megavatu prodavao šibenskom TLM-u i Aluminiju Mostar za 20,05 eura, zbog čega je HEP oštećen za čak 600 milijuna kuna.

Bivši prvi čovjek HEP-a priznao je nadalje da je najvišim dužnosnicima Vlade i HDZ-a činio i druge ustupke, pa su tako u tvrtki na odgovorna mjesta zapošljavane osobe bez odgovarajućih kvalifikacija ili osobe koje su dobivale plaću, a nisu dolazile na posao. Veće iznose novca u gotovini HEP je morao, opet po direktivi Ive Sanadera, uplaćivati na račun HDZ-a "za potrebe stranke", u većini slučajeva uoči predizbornih kampanja, te za različita sponzorstva i donacije.

Mravak svojim prizanjem otvorio vrata službenoj istrazi protiv Sanadera

Zbog tih se "dobrovoljnih donacija", priznao je Mravak, u nekoliko navrata sastajao sa HDZ-ovim blagajnikom Mladenom Barišićem u njegovom uredu ili u prostorijama HDZ-a, a po novac je Barišić i osobno dolazio u HEP.

Mravak je, tvrdi Jutarnji list, prva osoba koja je odgovornost za kriminal u vrhu vlasti prebacila direktno na bivšeg premijera Sanadera, te je posvjedočio o korupcijskoj hijerarhiji u Vladi i HDZ-u. Prema još uvijek neslužbenim informacijama, Mravku je, ukoliko "razveže jezik", ponuđena opcija pokajnika, a njegovi su iskazi oslobodili put za otvaranja službene istrage protiv bivšeg premijera.

Status: Organizirani kriminal
Lokacija: Hrvatska
Opseg: Milijunski
Podobnost: HDZ
Pravomoćnost: U očekivanju zatvora

Link| 

0 comments: