itemscope itemtype="http://schema.org/Article" Ukradeno?: Sprega Jakovčić-Hypo-HTV

Ukradeno?

Prvi i najstariji hrvatski portal s ciljem upozoravanja na korupciju, iskorjenjivanju politički povezanog kriminala i rasipnosti, te podrškom neovisnom i djelotvornom pravosuđu. Kontakt: korupcija.hr@gmail.com

Afera o navodnom utjecaju Hypo banke i važnih hrvatskih političara, među kojima je i istarski župan Ivan Jakovčić, na uređivanje političkog programa Hrvatske televizije, dobila je posljednjih dana nove poticaje.

Proslavljeni TV urednik i voditelj Denis Latin ponovio je u intervjuu Glasu Istre tvrdnje koje već mjesecima cirkuliraju u medijima: da su Hypo banka, Ivan Jakovčić i bivši premijer Ivo Sanader preko tadašnjeg zamjenika glavne urednice Informativnog programa HRT-a Hloverke Novak Srzić Dražena Majića blokirali objavu priloga što govore o poslovanju te banke u Istri i šire.

Prije Latina, istraživački novinar i publicist Darko Petričić, autor knjiga o zloporabama vlasti u Hrvatskoj, više je puta izjavio da je "Dražen Majić dospio na HTV u dogovoru Jakovčića i Sanadera" da bi ga "maknuli iz Glasa Istre, gdje je otkrio afere s kupnjom državnog zemljišta.

"Riječ je o aferama "Barbariga" i "Dragonera", o kojima se ponovno raspravlja u medijima u sklopu pokrenutih istraga o poslovanju Hypo banke u Istri.

- Od kada su Majić i Hloverka postali urednici, bili smo često suočeni s pritiscima da se ne objavljuju informacije o aferi "Hypo" i Sanaderu. Na kraju smo skinuti s programa, rekao je Latin.

Pokažu li se tvrdnje Denisa Latina o pritiscima na HTV točnima, kao i one Darka Petričića o zapošljavanju Dražena Majića na važno uredničko mjesto da bi radio kao cenzor, tada će biti posla i za Državno odvjetništvo. Bio bi to primjer zloporabe vlasti bez presedana u hrvatskom medijskom prostoru.

Status: Organizirani kriminal
Lokacija: Pula
Opseg: Milijarde
Podobnost: IDS
Pravomoćnost: U očekivanju istrage

Link| 

0 comments: