itemscope itemtype="http://schema.org/Article" Ukradeno?: Predsjednik uprave HEP-a ima milijun eura

Ukradeno?

Prvi i najstariji hrvatski portal s misijom upozoravanja na korupciju, iskorjenjivanju politički povezanog kriminala i rasipnosti, te podrškom neovisnom i djelotvornom pravosuđu. Kontakt: korupcija.hr@gmail.com

USKOK i Državno odvjetništvo već mjesecima istražuju poslovanje Hrvatske elektroprivrede i predsjednika njene uprave Ivana Mravka, kojega se sumnjiči da je u samo godinu dana lošim poslovanjem izgubio 1,7 milijardi kuna.

S druge strane, uvidom u Mravkovu osobnu imovinu, stječe se dojam da je on za samoga sebe puno bolje poslovao nego tvrtka kojoj je na čelu.

Stoga, čak i da rezultat istrage po Mravka bude nepovoljan i u konačnici bude primoran napustiti HEP, lagodan mu život neće biti ugrožen, barem ako je suditi prema broju nekretnina koje posjeduje i trenutačnim zaposlenjima članova njegove obitelji. Mravkov život na visokoj nozi mogao bi prestati samo ako se mjerodavne institucije zapitaju kako je stekao, uglavnom u posljednjih nekoliko godina, približno milijun eura vrijedne kuće i stanove, a on ne bude mogao dati zadovoljavajući odgovor.

Nova vila na moru

Uspoređujući Mravkova primanja u HEP-u i vrijednost svih nekretnina kojima je vlasnik, teško se ne zapitati kako je sve to uspio zaraditi. Naime, Ivan Mravak sa suprugom Ružom, koja radi u zagrebačkoj Elektri, već godinama živi u velikom stanu u Miramarskoj ulici u Zagrebu, blizu hotela International, koji je dobio od HEP-a.

Vrijednost je te nekretnine od stotinjak kvadrata oko 250.000 eura. Prije nego što mu je dao taj veliki stan, HEP mu je prije 15-ak godina dao i jedan manji. I ne bi u tome ništa bilo naročito sporno, državne tvrtke oduvijek obilato nagrađuju svoje čelnike kadrovskim kvadratima, da Mravak cijelo to vrijeme, sve do danas, nije prijavljen kao stanovnik Vukovara!

Dio objašnjenja njegove 40-ak tisuća kuna visoke plaće proizlazi i iz podatka da kao stanovnik Vukovara ima niz poreznih olakšica. Naime, zbog ratnih stradanja Vukovar je proglašen područjem od posebne državne skrbi prve skupine, iznos je osobnog odbitka od poreza 3840 kuna, dok je u Zagrebu na mjesečnoj razini niži 2040 kuna, a na godišnjoj 24.480 kuna.

Uz taj nimalo beznačajan odbitak od poreza, Mravak ima pravo i na nadoknadu putnih troškova kada putuje kući - u grad u kojem odavno ne živi. Mravak tako ne mora plaćati ni najviši prirez u državi, na što su osuđeni svi ostali građani Zagreba.

Uza zagrebački stan Mravak u Vukovaru, u Ličkoj ulici, posjeduje uređenu obiteljsku katnicu. Njezina vrijednost, prema trenutačnim tržišnim procjenama, nije manja od 100.000 eura.

Dvije ulice dalje kuća je saborskog zastupnika HDZ-a Petra Mlinarića čiji je brat Nikola financijski direktor u HEP-u. Nikola Mlinarić i Mravak su, tvrde pouzdani izvori, navodno nedavno kupili jedno građevinsko zemljište u atraktivnoj podsljemenskoj zoni Zagreba u kojoj kvadrat građevinskog zemljišta doseže cijenu nekoliko stotina eura.

Za razliku od ovih navodnih kupnja, posve je pouzdano da Mravak posjeduje novu kuću u mjestu Bilo pokraj Primoštena. Prije nekoliko godina sagrađena trokatnica u prvom je redu do mora, a pred njom je i privatna plaža. Prema trenutačnim cijenama, ta Mravkova kuća vrijedi oko 500.000 eura.

Upravo uz ovu vrlo vrijednu nekretninu veže se potencijalno vrlo ozbiljna afera. Naime, visoki izvori iz HEP-a ispričali su nam da tu kuću uopće nije gradio Mravak nego ju je dobio na dar od Dalekovoda, tvrtke s kojom najtješnje surađuje i u kojoj mu radi sin Željko. Mravak, tvrde naši sugovornici, nije jedini koji kuću tamo nije gradio svojim novcem ili podižući kredite nego da su još neki dužnosnici povezani s HEP-om dobili jednake darove.

Iz Bila na Bjelolasicu

Kada, pak, Mravak iz Bila krene kući u Zagreb usput se može odmoriti i u svome planinskom utočištu - vikendici na Bjelolasici. Vrijednost svih nekretnina na tom području silno je narasla otkad je otvoren Olimpijski centar. Mravkova vikendica, okružena velikim zemljištem, stoga je vrijedna najmanje 75.000 eura.

Iako nije jasno je li kćeri Kristini, koja također radi u HEP-u kao rukovoditeljica prijenosa, on osobno kupio stan od 92 kvadrata i pripadajuću garažu u zagrebačkoj Bednjanskoj ulici, intrigantno je nešto drugo vezano za tu lokaciju.

Naime, u toj istoj zgradi stanove je od HEP-a dobilo nekoliko direktora i povlaštenih zaposlenika, poput povratnika iz Australije Rade Buljubašića, koji je u Elektri zaposlen godinama, iako ga tamo još nitko nije vidio. Buljubašić je nekad bio šef koordinacije HDZ-a za Australiju, a svjedoci tvrde da se jedan dan samo pojavio u HEP-u, a da nitko nije znao što bi tamo uopće trebao raditi.

Na nekretnini Mravkove kćeri, kupljenoj prije tri godine, ne postoji zabilježba banke, dakle nije kupljena kreditom nego je plaćena gotovinom. Prema trenutačnim cijenama, vrijednost toga stana nije manja od 220.000 eura.

==

Ne branim ničiji kriminal, ni u ludilu! Samo upozoravam ove huškačke "novinare" na neobjektivnost i na njihovo prikrivanje kriminala svojih po sistemu "drš'te lopova". Kad bi zbrojili pljačku "ljevičara", višestruko bi premašili "desničare", ali su ti "lijevi" kriminalci zaštićeni u medijima kao svete krave.

==

Samo milijun eura u stanovima? Prava sića! Dajte zbrojite kvadrate sakupljača stanova po Zagrebu SDP-ovog predsjedničkog kandidata Josipovića.

==

Ima li taj mravac kakvog člana obitelji koji slučajno nije zaposlen u HEP-u ili Dalekovodu?

==

Ma on je mali miš naspram direktora pogona unutar Hep-a...Pogledajte Toplinarstvo, Elektru, TE-TO Zagreb.....A tek ugovore koje su isti imali i imaju sa izvođačima poslova... gdje je Bandić, još uvijek na slobodi?


Status: Organizirani kriminal
Lokacija: Hrvatska
Opseg: Milijunski
Podobnost: HDZ
Pravomoćnost: U očekivanju pljenidbe

Link|