itemscope itemtype="http://schema.org/Article" Ukradeno?: Šuker je Mihanoviću rekao: "Šuti i ne piši"

Ukradeno?

Prvi i najstariji hrvatski portal s ciljem upozoravanja na korupciju, iskorjenjivanju politički povezanog kriminala i rasipnosti, te podrškom neovisnom i djelotvornom pravosuđu. Kontakt: korupcija.hr@gmail.com

“Šuti i ne piši! Budi pametan! Budi pametan! Budi pametan!”. Te je rečenice, unijevši mu se u lice pred članovima uprave i NO-a Croatije osiguranja, Damiru Mihanoviću izgovorio potpredsjednik Vlade Ivan Šuker nakon što je taj bivši član uprave i USKOK-ov svjedok o sastanku u Vladi, na kojem su Sanader i uhićeni Barišić tražili od direktora javnih poduzeća suradnju s Fimi medijom, premijerki Jadranki Kosor poslao e-mail u kojem je upozorava na nepravilnosti u Croatiji osiguranju.

To je za Večernji list potvrdio sam Damir Mihanović i na taj način, dan nakon što je za HTV izjavio da je USKOK-u zbog pritisaka prijavio aktivnog člana Vlade, priznao da je riječ o Šukeru. Potpredsjednik Vlade i ministar financija jučer nije želio komentirati Mihanovićeve tvrdnje, ali je dan prije izjavio da s pritiscima na Mihanovića nema nikakve veze te da s njim nikada nije bio u kontaktu.

U zapisniku s te sjednice, koji je u posjedu Večernjeg lista, piše da je predsjednik NO-a Šuker iznio primjedbu na neinformiranost NO-a o problemima u poslovanju Grupe Croatia osiguranje, kao i na istupe u medijima Hrvoja Vojkovića, tada predsjednika uprave, i Damira Mihanovića, člana uprave, čime je nanesena šteta Croatiji osiguranju.

Ta Šukerova primjedba navedena u zapisniku sugerira da je jedan od razloga Mihanovićeve smjene i to što je progovorio o aferi s Fimi medijom. To je pak u potpunoj suprotnosti s Vladinim Antikorupcijskim programom u kojem piše da sve osobe koje su prijavile korupciju ili o njoj informirale moraju biti zaštićene! Vrlo je znakovito i to što je Vlada naložila Mihanovićevu smjenu nepunih mjesec dana nakon što je u USKOK-u svjedočio o famoznom sastanku direktora javnih poduzeća sa Sanaderom i Barišićem. Osim predsjednika NO-a Croatije osiguranja Šukera, na sjednici na kojoj je smijenjen Mihanović bio je i Šukerov zamjenik Andrija Hebrang te ostali članovi NO-a, ali i Hrvoje Vojković te sam Mihanović, kao i članica uprave Silvana Ivančić.

Mihanović je jedini od 20 direktora sa sastanka u Vladi 2007. godine koji je istražiteljima o njemu odlučio progovoriti. Svi ostali, kako doznajemo, tvrde da se ne sjećaju o čemu se na tom sastanku razgovaralo.

Jadranka Kosor: Ne znam zbog čega je Damir Mihanović smijenjen u Croatia osiguranju

“Ne znam zbog čega je smijenjen.” To je sve što je premijerka Jadranka Kosor rekla na pitanje zašto je Damir Mihanović ostao bez funkcije u Nadzornom odboru Croatije osiguranja kada je upozorio na koruptivne afere.

Premijerka Kosor, koja se najprije pozvala na izvrsni zakon koji štiti zviždače, nije bila ništa rječitija ni kad joj se objasnilo da je Mihanovića smijenio Nadzorni odbor Croatije osiguranja na prijedlog Vlade.

Status: Banana republika
Lokacija: Zagreb
Opseg: Organizirani kriminal
Podobnost: HDZ
Pravomoćnost: U očekivanju zatvora

Link| 

0 comments: