itemscope itemtype="http://schema.org/Article" Ukradeno?: Ustavni sud postavio se iznad Ustava

Ukradeno?

Prvi i najstariji hrvatski portal s misijom upozoravanja na korupciju, iskorjenjivanju politički povezanog kriminala i rasipnosti, te podrškom neovisnom i djelotvornom pravosuđu. Kontakt: korupcija.hr@gmail.com

Ustavni sud donio je odluku da se referendum o Zakonu o radu ne treba održati. Odluka je donesena jednoglasno i utvrđeno je da su 3. rujna - kad je Vlada povukla prijedlog ZOR-a - prestale postojati pretpostavke za raspisivanje referenduma.

Ustavni sud dao je rok od godine dana u kojem Vlada ne smije isti prijedlog zakona ponovno poslati Saboru.

Pupovac: Bilo bi bolje da je o referendumu odlučivao Sabor

HSP dr. A. Starčević: Ustavni sud postavio se iznad Ustava

Na sjednici je bilo i mnogo žestokih riječi na račun sindikalnih čelnika. Prof. dr. Davor Krapac, sudac Ustavnog suda, citirao je jednog čitatelja nekoga zadarskog lista koji je naveo da je Ustavni sud gujinje (zmijsko leglo). Krapac je citirao i članak 309. Kaznenog zakona koji predviđa i zatvorsku kaznu za kazneno djelo prisile prema pravosudnom dužnosniku.

Predsjednica suda prof. dr. Jasna Omejec u svojemu završnom obraćanju javnosti poimence je prozvala sve sindikalne čelnike i rekla da njihove kvalifikacije pokazuju stupanj njihove vlastite nevjerodostojnosti, nedostatak demokratičnosti i nedostatak kulture. Izjavila je da sindikalni čelnici nemoralno manipuliraju, odgovorivši time na napade sindikalnih čelnika koji su rekli da Ustavni sud donosi lakrdijašku odluku i da je lakrdijaško tijelo.

Odluku Ustavnog suda kritizirao je predsjednik RH Ivo Josipović koji je izjavio kako bi on, da je ustavni sudac, glasao drugačije.

- Ovakvom odlukom nije poštivana volja koju je izrazio veliki broj građana Hrvatske i ona će imati dalekosežne posljedice - izjavio je predsjednik nakon sjednice Vijeća za socijalnu pravdu.

Za predsjednika HUS-a Ozrena Matijaševića odluka Ustavnog suda donesena je po diktatu. Nikog, međutim, nije želio imenovati, no lako je zaključiti na koga misli s obzirom na njegovu izjavu da je svima jasno kako ustavni suci dolaze u svoje fotelje.

– Zbog svih tih razloga ići ćemo s inicijativom izmjena Ustavnog zakona o Ustavnom sudu i o njegovu ukidanju, a to crpimo u iskustvima anglosaksonskih pravnih sustava i tih zemalja koji nemaju Ustavni sud. Predložit ćemo da te ovlasti Ustavnog suda prijeđu među ovlasti Vrhovnog suda – poručio je Matijašević. Dodao je i da je donesena odluka protuustavna jer građani imaju pravo na referendumu odlučivati ne samo o pitanjima koje predlagači zakona uređuju prijedlozima zakona, nego o svakom drugom pitanju iz djelokruga rada Sabora.

Predviđajući ovakvu odluku, jučer sam upotrijebio izraz da je to lakrdijaška odluka lakrdijaškog tijela, i to upravo zbog činjenice da sam Ustavni sud ne poštuje odredbe Ustava – kaže Matijašević. Ovakva odluka Ustavnog suda, dodaje, uvodi i kategoriju građana drugog reda jer onemogućuje neposredno izjašnjavanje i zato što se razrađuje uloga Ustavnog suda samo u slučaju kad građani putem izjašnjavanja traže raspisivanje referenduma.

Odluku Ustavnog suda HDZ-ovci su odlučili ne komentirati. Potpredsjednik Sabora Vladimir Šeks izjavio je kako nema što komentirati odluku Ustavnog suda, a gotovo identičan odgovor dao je i zastupnik Frano Matušić koji je nekomentiranje sudskih odluka preporučio i svima ostalima.

Lesar: Tragično je da je odluka bila poznata dan ranije

Odluka Ustavog suda nije izenadila niti laburistu Dragutina Lesara. Već je, kaže, govorio kako suci ustavnog suda dobro osluškuju govoro vladajućih.

- Tragično za Hrvatsku je da je odluka suda bila poznata dan prije formalnog odlučivanja, a to dovoljno govori o vjerodostojnosti onih koji su o tome odlučivali - poručio je Lesar. Dodao je i kako je odluka Ustavnog suda konačna, ali i kako želi vjerovati da će sindikati shvatiti da referendum mogu i moraju provesti.

Status: Banana republika
Lokacija: Hrvatska
Opseg: Moćno pravo
Podobnost: HDZ
Pravomoćnost: U očekivanju istrage

Link|