itemscope itemtype="http://schema.org/Article" Ukradeno?: Gube imovinu od stotine tisuća kuna

Ukradeno?

Prvi i najstariji hrvatski portal s ciljem upozoravanja na korupciju, iskorjenjivanju politički povezanog kriminala i rasipnosti, te podrškom neovisnom i djelotvornom pravosuđu. Kontakt: korupcija.hr@gmail.com

Država seljake poticala da se zadužuju i sada zbog duga od nekoliko tisuća eura gube višestruko vredniju imovinu

Na dražbi se do kraja godine s jučerašnjim danom prodaje ukupno 819 nekretnina, 37 više nego dan ranije i 270 više nego u isto vrijeme prošle godine, a ukupna vrijednost tih nekretnina je 934 milijuna kuna. Oko 163 milijuna kuna otpada na industrijska postrojenja koja su tvrtke izgubile kroz stečaj, a preostalih 770 milijuna kuna je imovina koju su građani izgubili u posljednja dva mjeseca zato što nisu mogli plaćati svoje obveze. Tako se pod ovrhom našla 161 oranica, 13 livada, 16 pašnjaka, poljoprivredne zgrade, ekonomska dvorišta, dvadesetak šuma, šezdesetak parcela različitog zemljišta, 24 poslovna prostora, jedan hotel, dva restorana i 50 zgrada, a riječ je uglavnom o objektima s tri ili četiri stana. Cijene s kojima dražbe počinju kreću se od nekoliko stotina kuna za pašnjake do nekoliko desetaka milijuna kuna za zgrade. Na dražbi je tako moguće kupiti 42 četvorna metra za 336 kuna pored Broda na Kupi. No, tu je cijenu moguće na dražbi spustiti na jednu trećinu.

Iz Hrvatske gospodarske komore su poručili da se dolaskom krize taj odnos povećavao prvenstveno radi nemogućnosti vraćanja bankovnih kredita, zatvaranja obrta i nemogućnosti podmirivanja potraživanja kada se garantira osobnom imovinom, kao i mogućnosti podmirenja potraživanja preko ovrha na kuće za odmor.

Već ranije seljačke su udruge upozoravale da njihovi članovi zbog duga od pet ili deset tisuća eura za kredit za kupnju poljoprivrednih strojeva gube imovinu vrijednu stotine tisuća kuna, te da ostaju bez kuća i poljoprivrednog zemljišta jer ih je država poticala da se ozbiljno upuste u poduzetništvo u poljoprivredi kako bi bili spremni za ulazak u EU.

==

Ovo je strašno. Banke treba nacionalizirati.

Zato jer većina ne shvaća prave okvire dubioza tih zaduživanja. To je trebalo zakonom ograničiti i malo po malo popuštati. Da se ljudi nauče i priviknu na nove uvjete.

Seljaci su po prirodi nepovjerljivi prema kreditima i ne zadužuju se olako. Učinili su to jer ih je država obmanula, potaknula na ulaganja a onda ostavila na cjedilu jer proizvedeno nemaju kome prodati niti znaju kakva će biti otkupna cijena. Već 20 godina Ministarstvo poljoprivrede ni vlada nisu u stanju donijeti nekakav program za poljoprivredu. Ako Amerikanci znaju koliko će koje godine pšenice sijati i koja će otkupna cijena biti - a znaju to PRIJE sjetve, zašto to nije u stanju konstatirati jedna mala Hrvatska??? U našoj se poljoprivredi sve događa stihijski, nasumce, bez plana i bez vizije. Ali, nažalost, nije tako samo u poljoprivredi, tako je u svim segmentima, u cijeloj državi...

Ma seljaci su opljačkani, nagovoreni na ulaganje, preko banaka, kao tobože sa nekim poticajima i povratkom kapitalnih ulaganja, ali taj novac seljak nije vidio, jedan dio su pojele kamate, a ostalo trgovac (nerealne marže) i država (carine, jer je sve iz uvoza)! Sad su ukinukli poticaje pustili da se ruši cijena (opet su tu trgocvi sa nerealnim maržama).

Status: Pljačka u tijeku
Lokacija: Hrvatska
Opseg: Organizirani kriminal
Podobnost: HDZ/SDP
Pravomoćnost: U očekivanju zabrane poslovanja

Link|

0 comments: