itemscope itemtype="http://schema.org/Article" Ukradeno?: Suci Ustavnog suda birani preko noći

Ukradeno?

Prvi i najstariji hrvatski portal s ciljem upozoravanja na korupciju, iskorjenjivanju politički povezanog kriminala i rasipnosti, te podrškom neovisnom i djelotvornom pravosuđu. Kontakt: korupcija.hr@gmail.com

Na jučerašnju odluku Ustavnog suda koji je odlučio da nema pretpostavki za raspisivanje referenduma o izmjenama Zakona o radu, danas je reagirao i GONG.

"GONG izražava duboku zabrinutost odlukom Ustavnog suda kojom se onemogućuje održavanje referenduma o zadržavanju prava radnika zajamčenih kolektivnim ugovorima. Građani su svoju političku volju iskazali više nego dovoljnim brojem potpisa, unatoč rigidnim zakonskim odredbama koje snažno obeshrabruju inicijative građana za raspisivanjem referenduma.", stoji u njihovom priopćenju.

"Sukladno Ustavnom zakonu o Ustavnom sudu, zadaća Ustavnog suda bila je utvrditi je li sadržaj referendumskog pitanja u skladu s Ustavom i jesu li ispunjene pretpostavke iz Ustava za raspisivanjem referenduma, a ustavna pretpostavka kaže da će Hrvatski sabor raspisati referendum u skladu sa zakonom ako to zatraži deset posto od ukupnog broja birača u Republici Hrvatskoj. Iz navedenog slijedi da se prilikom donošenja odluke o referendumu Ustavni sud nije vodio odredbama Ustava i Ustavnog zakona o Ustavnom sudu već nekim drugim kriterijima. Ovakva odluka obeshrabruje svaku buduću inicijativu građana za raspisivanjem referenduma, te ograničava zajamčeno pravo propisano prvim člankom Ustava: narod ostvaruje vlast izborom svojih predstavnika i neposrednim odlučivanjem.", kažu iz GONG-a.

Kako su se birali suci, odluka i nije čudna

U GONG-u kažu kako su uočili te ukazivali na neke okolnosti koje dovode u pitanje povjerenje građana u funkcioniranje Ustavnog suda a posebice se to odnosi na izbor ustavnih sudaca. "Kroz nekoliko ciklusa izbora suci Ustavnog suda izabrani su gotovo preko noći, bez široke javne rasprave i uvažavanja mišljenja stručnjaka, iako je javnost dovodila u pitanje njihov profesionalni, stručni i drugi integritet.", navode te dodaju kako se Odlukom o neodržavanju referenduma, kao i politički intoniranim izjavama predsjednice suda i sudaca, Ustavni sud opasno približio političkim interesima i stavovima nositelja vlasti i time doveo u pitanje svoj status neovisnog i temeljnog čuvara Ustava.

"GONG želi vjerovati da će se rad Ustavnog suda razvijati u smjeru jačanja njegove neovisnosti i demonstriranja punog stručnog i moralnog integriteta sudaca Ustavnog suda. U cilju lakšeg ostvarivanja prava na neposredno odlučivanje građana, pozivamo nadležne institucije da poboljšaju pravni okvir za lakše iniciranje referenduma od strane građana kao i uvođenje obveze provjere sadržaja referendumskog pitanja od strane Ustavnog suda prije nego birači krenu s prikupljanjem potpisa.", zaključuju u GONG-u.

Status: Banana republika
Lokacija: Hrvatska
Opseg: Moćno pravo
Podobnost: HDZ
Pravomoćnost: U očekivanju istrage

Link| 

0 comments: