itemscope itemtype="http://schema.org/Article" Ukradeno?: Euromarket HDZ-u uplaćuje stotine tisuća kuna

Ukradeno?

Prvi i najstariji hrvatski portal s ciljem upozoravanja na korupciju, iskorjenjivanju politički povezanog kriminala i rasipnosti, te podrškom neovisnom i djelotvornom pravosuđu. Kontakt: korupcija.hr@gmail.com

Tvrtka Euromarket VTC d.o.o., koja je u 30-godišnji zakup dobila dva najbolja hrvatska lovišta: Virovitičku Bilogoru i Suhopoljsku Bilogoru, godinama isplaćuje stotine tisuća kuna na žiroračun HDZ-a Virovitičko-podravske županije, i to za usluge sponzoriranja!

Jutarnji list posjeduje niz dokumenata koji upućuju na spregu Euromarketa i virovitičkog HDZ-a, koja traje od 2004., kada je tvrtka osnovana na adresi Županijskog odbora HDZ-a - Trg kralja Tomislava 5/2. Od tada je na račun HDZ-a isplatila više stotina tisuća kuna za usluge sponzoriranja, a virmane za plaćanje usluga u ime HDZ-a potpisivao je Josip Đakić, predsjednik Županijskog odbora.

Iako je registrirana za tridesetak različitih djelatnosti (uzgoj pčela, uzgoj gljiva, promidžba i reklama, lov i briga o divljači, računalne i srodne djelatnosti, pružanje knjigovodstvenih usluga, catering, kupnja i prodaja robe itd.), tvrtka Euromarket je sve do 2007. imala samo jednog zaposlenog i jedan ured registriran na istoj adresi kao i virovitički HDZ, te minimalni promet od 1,1 milijun kuna.

Prvi natječaj za 30-godišnju koncesiju za lovište poništen je, iako je ponuđač VMZ d.o.o. iz Zagreba (tvrtka sa 50 zaposlenih) nudio 410.000 kuna godišnje lovozakupnine i 90 milijuna kuna ulaganja u lovište. Izvori bliski Lovačkom savezu tvrde da je drugi natječaj poništen kako bi se izašlo u susret tvrtkama iz Virovitice: Euromarket i Venator, a iza kojih stoje vodeći ljudi braniteljskih udruga Josip Đakić i Đuro Dečak. Za tvrtku Euromarket lobirao je Josip Đakić dok je Ventor u vlasništvu Andreje Dečak Kovač, kćeri umirovljenoga generala Đure Dečaka, inače čelnika Lovačkog saveza. Euromarket ponudila je godišnju lovozakupninu od 296 .000 kuna i 38 milijuna kuna ulaganja.

Status: Ukradeno
Lokacija: Virovitica
Opseg: Vjerojatna korupcija
Podobnost: HDZ
Pravomoćnost: U očekivanju zatvora

Link| 

0 comments: