itemscope itemtype="http://schema.org/Article" Ukradeno?: Gucić može proći bez kazne

Ukradeno?

Prvi i najstariji hrvatski portal s ciljem upozoravanja na korupciju, iskorjenjivanju politički povezanog kriminala i rasipnosti, te podrškom neovisnom i djelotvornom pravosuđu. Kontakt: korupcija.hr@gmail.com

Dok su svima usta puna antikorupcijskih fraza, osobito o nultoj toleranciji, zbog zastare progona u kapitalnom uskočkom predmetu – podmićivanju sudskih vještaka u kaznenom procesu – glavni akter, odbjegli tajkun Josip Gucić, mogao bi se spasiti zatvorske kazne.

Njegova partnera Krstu Romića pak sudska sporost, aljkavost ili što već spasilo je od mogućeg zatvora. Prema optužnici, Gucić i Romić su 2003. u procesu protiv njih dvojice, Gucićeva sina Zvonimira i još nekih osoba u vezi s malverzacijama u NIK-u teškim 195 milijuna kuna, zatražili od sudskog vještaka Antuna Čeovića da izradi za njih povoljan nalaz o poslovanju NIK-a. Sudski vještak je od Gucića, prema optužbi, tražio 75.000 eura te nepoznatu svotu od Romića. S Gucićem se vještak sastajao nekoliko puta po zagrebačkim restoranima pa su se dogovorili o 50.000 eura mita. Gucić mu je isplatio 25.000 eura, što je sve snimao USKOK-ov pouzdanik Antun Baoka.

Sudac Željko Horvatović je pri objavi nepravomoćne presude kojom je Gucić osuđen na dvije godine zatvora, Romić na godinu, vještak Čeović na četiri i njegov pomagač Vinko Vuletić na dvije i pol godine, 5. rujna 2006. rekao:

“Riječ je o društveno opasnom kaznenom djelu, pogotovo jer ga je počinio sudski vještak. Opstruirao je sudski postupak pomažući osumnjičenome, a ovakav oblik korupcije opasan je za pravosuđe” te još dodao: “Čestitao bih pouzdaniku Baoki jer da nije bilo njegove građanske hrabrosti, pitanje je što bi bilo u drugim predmetima koje bi ova dvojica vještaka možda vještačila.”

USKOK se žalio u listopadu 2006., a Vrhovni sud je žalbe rješavao tek 7. listopada 2009. ukinuvši presudu. Županijski sud u Zagrebu je u svibnju zaključio da je za Gucića i Romića nastupila zastara progona za davanje mita, pa je protiv njih postupak obustavljen. USKOK se i na tu odluku žalio, a Vrhovni sud je u kolovozu zaključio kako se Romića još od 13. listopada 2009. više ne može progoniti, dok za Gucića još ima mogućnosti.

===

Hrvatski građani sigurno nisu zadovoljni sa radom Ministarstva pravosuđa i radom sudova. Nekvalitetno i neučinkovito pravosuđe je uzrokovalo ovu krizu u državi i gospodarstvu i kao takvo nikome nije potrebno jer ne provodi zakone. Napravljena je pomutnja u sudstvu tako da postoji deficit u broju sudaca, zbog izmišljenih zakona. Sabor godišnje uspijeva donijeti i po 500 zakona godišnje tako da se tu niko više ne može snaći. Takav rad sudstva već u startu ugrožava pravnu sigurnost i povećanje priljeva predmeta na sud. Zato sve to ide u korist političarima i korupciji a kojima je to bio i cilj da se privatizira i pokrade državno vlasništvo i napravi ovakvo stanje kakvo jest.

U nasem pravosudju se vec godinama prave namjerne proceduralne i istrazne greske da bi se izaslo u susret gangsterima. Ovo nema veze sa korupcijom, ovo je IZDAJA. Kompletan drzavni aparat je IZDAO narod i takvom treba suditi. Razmjere korupcije su nevodjene. Ova zemlja nema buducnosti.

I tako dolaziomo do zaključka da je divljač trajno zaštićena korumpiranim pravosuđem..... Najveći problem korupcije se krije u pravosuđu.Suci nikome ne odgovaraju za svoja nedjela, zaštićeni su zakonom i zbog čega bi onda oni trpali lopove u zatvor kad im je bolje od tih istih lopova uzeti mito i pustiti ih na slobodu uz minimalnu kaznu. Svi sretni i zadovoljni. Kutle je tek nedavno prvi put pravomoćžno osuđen za nedjela iz prošlog stoljeća. Treba li ikome objašnjavati zbog čega?

Faze srpske privatizacije:
-osmekati dobru firmu
-postaviti svog pijuna za direktora
-pijun sakriva robu vrednosti recimo 15miliona evra, otpusta pola radnika i proglasava stecaj.
-revizori pijuni dobiju mito da napisu sjebanu vrednost firme,od recimo 5miliona evra
-na namestenom tenderu, proda se za 4miliona
-vraca se skrivena roba i prikazuje pozitivan bilans poslovanja,na osnovu koga bankarski pijuni daju firmi kredit od 10miliona,a garancija je pozitivno poslovanje i hipoteka na firmu,uz "drzavne garancije",naravno

-rasproda se roba od 15miliona i sa 10mil od kredita,to je 25miliona.
Firma je placena 4miliona.
-sa zaradom od 21milion u dzepu,firma se opet baca pod stecaj i ostaje drzavi i vise ne moze da se proda.
-radnici otpusteni, strajkuju gladju i seku prste.
-ekipa pikira nove firme za odradjivanje, jer se ima para za vise
-i tako u krug
-posalju se neke sitne ribe u zatvor,kao ova trgovinska mafija, da se zamazu oci.

Status: Organizirani kriminal
Lokacija: Hrvatska
Opseg: Moćno pravo
Podobnost: HDZ
Pravomoćnost: U očekivanju zatvora

Link| 

1 comments:

Anonimno kaže...

Jeste li u potrebi za bilo kakve finansijske pomoći? Naša tvrtka je privatna i legitiman companythat posuditi osobni zajmovi, loše kredit krediti, niske rezultate poslovanja kredit kredit osiguran i unsecured kredita. Ako ste iskreni i pouzdani, možete se vratiti na nas na lindaloanfirn111@gmail.com Nakon uz informacije u nastavku:
ime:
Potrebna količina:
Razlog za kredita:
Lokacija / Država:
Broj telefona:
broj osoba:
E-mail adresa:
Linda Dale Scherff
E-mail: lindaloanfirn111@gmail.com