itemscope itemtype="http://schema.org/Article" Ukradeno?: Jedni kradu, drugi lažu

Ukradeno?

Prvi i najstariji hrvatski portal s ciljem upozoravanja na korupciju, iskorjenjivanju politički povezanog kriminala i rasipnosti, te podrškom neovisnom i djelotvornom pravosuđu. Kontakt: korupcija.hr@gmail.com

Uvjeravaju nas da nisu znali za Sanaderov BMW. Kažu da nisu imali pojma kako je kupljen. Ni kako je prodan. Kažu da nisu znali ni za kakve crne fondove. Ali zato su znali lagati.

Znali su braniti Sanadera. Znali su napadati Index koji je prvi objavio aferu. Znali su smišljati opravdanja za 4,2 milijuna kuna vrijedno čudovište nabavljeno u eri stezanja remena, pozivati se na nacionalnu sigurnost ili spašavanje državnog proračuna. To su znali. Ono što nisu znali jest reći istinu. Niti su znali reći čak ni ono što danas naveliko govore: da nisu znali.

Kako ono kažu, onaj tko laže, taj i krade? E pa u HDZ-ovu slučaju ispada da su se lijepo podijelili: jedni su krali, a drugi lagali. Sanader je nabavio automobil, drugi su izmišljali opravdanja.

Nema što nisu govorili. Prvo je glasnogovornica stranke zanijekala da auto uopće postoji. Onda je glasnogovornik Vlade priznao da auto postoji, ali nije otkrio kako je kupljen i koliko stoji. Onda se glavni tajnik stranke pohvalio da je automobil kupljen stranačkim članarinama, te da je je HDZ zapravo poštedio državni proračun pa blindirano vozilo nabavio vlastitim novcem. Kojim? To nikad nismo otkrili.

Ne bi to bilo pravo laganje da svoj obol nije dao i Andrija Hebrang. "Sigurnosne službe su zaključile da premijerov automobil treba zamijeniti jer je sigurnost postala upitna", izjavio je šef saborskog Kluba HDZ-a, a zatim održao tiradu: "Radi se o podmetanju do kojeg je došlo u zgodnom političkom trenutku za oporbu i protivnike Vlade i premijera. To je osveta premijeru zato što dobro vodi ovu vladu i državu kroz krizu", kazao je Hebrang.

Očekivano, svoj dio posla obavila je i Državna revizija. Tako što ga nije obavila. Objavila je samo iznos carine, ali ne i nabavnu vrijednost automobila. I opet očekivano, svoj dio posla obavila su i stražna tijela koja sada mahnito kopaju po Sanaderovu donjem rublju, a uredno su ignorirale blindirani tenk parkiran pred Banskim dvorima.

Osim što nisu htjeli otkriti kako su ga i po kojoj cijeni kupili, HDZ-ovci nisu otkrili ni kako su i po kojoj cijeni taj prokleti BMW prodali. Ovih dana u javnost guraju informacije kako je automobil navodno nabavljen stranačkim donacijama u Njemačkoj, misleći da ih to oslobađa krivnje, a ne da ih dodatno tereti.

U to vrijeme Vlada je optuživala Index da "obezvrjeđuje njezine napore da rebalansom proračuna i štednjom odgovori na ekonomsku krizu", te da "širi tendenciozne, zlonamjerne i lažne napise i komentare o HDZ-u". Stranka je, pak, isticala sljedeće: "U svakoj državi gdje ima poštenih novinara premijer bi bio pohvaljen za štednju, a ne prozivan i difamiran".

Nažalost, nisu ništa rekli o tome što bi trebali raditi pošteni političari.

Možda reći istinu? Ili reći da ne znaju istinu? Nedajbože, zapitati se koja je prava istina? Ili makar, ako ništa drugo, pobjeći što dalje od laži?

Ali ne, lakše je lagati, nego govoriti istinu. Naročito ako ste u HDZ-u. Lakše je ignorirati afere o sumnjivom automobilu, nego otvoriti istragu o njegovu porijeklu. Naročito ako ste na čelu policije, Uskoka, DORH-a ili Državne revizije.

Lakše je novinare koji su otkrili aferu napasti zbog "obezvrjeđivanja napora Vlade", nego ispitati kako se taj BMW uopće našao pred Banskim dvorima. Naročito ako ste Sanaderova desna ruka.

Sjećate se tko je svečano objavio odluku da će se HDZ riješiti Sanaderova BMW-a? Jadranka Kosor, tadašnja potpredsjednica Vlade. Je li sadašnja premijerka kojim slučajem objavila podatke o tome kako je išla transakcija, koliko se dobilo novca od prodaje i gdje je on završio? Ne sjećamo se. Vjerojatno ni ona.

Zato danas novi financijski guru HDZ-a Goran Marić kategorički tvrdi da na žiro-račun stranke nije sjela ni lipa od prodaje spornog automobila, što Uskoku sugerira kako je vozilo kupljeno iz crnog fonda i prodano za taj crni fond. Što Kosor zna o tome? O prodaji BMW-a? Opet ništa?


Ali nemojte slučajno misliti da su oni krali, Sanader je krao. Oni su samo lagali za njega. Ima li razlike? I kad smo već kod toga, treba li ljudima koji su tada lagali za Sanadera, vjerovati kada govore da je Sanader kriv za sve, a da oni nisu ništa znali? Možda opet lažu.

Laganje je, baš kao i krađa, postalo nešto sa čime se uredno živi. Nešto uz što se preživljava. Nešto čime se gradi rejting. Tko više može reći razlikuju li HDZ-ovci više istinu od laži. I je li ih više uopće briga?

Status: Banana republika
Lokacija: Hrvatska
Opseg: Organizirani kriminal
Podobnost: HDZ
Pravomoćnost: U očekivanju zatvora

Link| 

0 comments: