itemscope itemtype="http://schema.org/Article" Ukradeno?: Javni bilježnici

Ukradeno?

Prvi i najstariji hrvatski portal s misijom upozoravanja na korupciju, iskorjenjivanju politički povezanog kriminala i rasipnosti, te podrškom neovisnom i djelotvornom pravosuđu. Kontakt: korupcija.hr@gmail.com

Provjeravaju li javni bilježnici što ovjeravaju? Može li se kod javnog bilježnika s dokumentima druge osobe, tražiti punomoć na njegovu imovinu, potpisati se njegovim imenom - a da to javni bilježnik ovjeri?

Novinar emisije Provjereno Edin Mahmuljin s tuđom osobnom iskaznicom istražio je što znači ovjera potpisa kod javnog bilježnika. Cilj je bio provjeriti koliko je ovaj sustav doista ranjiv i može li se na taj način doći do tisuće eura vrijede tuđe imovine. Tri nasumce odabrana javna bilježnika - tri ovjerene punomoći, bez imalo muke! Rezultat je to našeg testa.

Stjepan Kutleša i Branko Gretić ispričali su svoje priče. Stjepan je morao godinama otplaćivati 100 tisuća kuna duga za kredit koji nikada nije potpisao. Naime, radilo se o situaciji sličnoj testu ekipe Provjerenog. Osoba je ušetala kod javnog bilježnika s falsificiranim Stjepanovim osobnim dokumentima, a javni bilježnik je nažalost ovjerio taj lažni potpis.

U Brankovom slučaju osoba je, lažno se predstavljajući, ovjerila njegov potpis kod tri različita javna bilježnika. Oni su ovjerili naizgled vrlo nevješto falsificiranje potpisa u kojem je čak i prezime bilo krivo napisano. Umjesto Gretić pisalo je Gredić.

Odgovaraju li javni bilježnici za svoje propuste i na koji način?

Status: Nesposobnost uprave
Lokacija: Hrvatska
Opseg: Moćno pravo
Podobnost: HDZ
Pravomoćnost: U očekivanju istrage

Link|