itemscope itemtype="http://schema.org/Article" Ukradeno?: Šima Krasić: HDZ uredno posluje

Ukradeno?

Prvi i najstariji hrvatski portal s ciljem upozoravanja na korupciju, iskorjenjivanju politički povezanog kriminala i rasipnosti, te podrškom neovisnom i djelotvornom pravosuđu. Kontakt: korupcija.hr@gmail.com

Prihodi političkih stranaka u 2009. iznosili su oko 152 milijuna kuna.

Najviše su dobile iz državnog proračuna te iz proračuna lokalnih jedinica, od članarina i donacija, dok su potrošile 173 milijuna kuna, i to najviše na zaposlene, materijalne troškove i promidžbu. Manjak prihoda nad rashodima (od 20,9 milijuna kuna) imalo je ukupno šest političkih stranaka.
Krasić navodi da se revizijom utvrđene nepravilnosti većinom odnose na unutarnju kontrolu, planiranje i računovodstveno poslovanje, prihode i rashode.
Goran Beus Richembergh (HNS) protestirao je što tako važna točka koja bi, kako je rekao, trebala biti prvorazredna politička tema, dolazi na dnevni red tek navečer, nakon cjelodnevnog zasjedanja.
Bio je posebno oštar u kritici revizijskog izvješća, pitajući može li se vjerovati izvješću u kojem stoji da je "kod HDZ-a sve u redu" kad je njihov stranački blagajnik otišao u Remetinec. Još se, ustvrdio je, ne zna ni gdje je završio novac od skupog stranačkog BMW-a, kao ni struktura prihoda predsjedničke kampanje Jadranke Kosor.
"Kako nakon svega možete dati bezuvjetno mišljenje ako se za račun stranačkih ljudi izvlačio novac iz javnih poduzeća?", upitao je Beus Richembergh.


Glavna državna revizorica Šima Krasić odgovorila mu je kako su kontrolirali sva legalno podnesena računovodstvena izvješća, što je i posao revizije, te da nisu imali nikakvih drugih saznanja.

Status: Banana republika
Lokacija: Hrvatska
Opseg: Nesposobnost uprave
Podobnost: HDZ
Pravomoćnost: Zaključeno

Link| 

0 comments: