itemscope itemtype="http://schema.org/Article" Ukradeno?: Jedan od najgorih zakona u državi

Ukradeno?

Prvi i najstariji hrvatski portal s ciljem upozoravanja na korupciju, iskorjenjivanju politički povezanog kriminala i rasipnosti, te podrškom neovisnom i djelotvornom pravosuđu. Kontakt: korupcija.hr@gmail.com

Iako je Vlada RH dala naputak da državne tvrtke moraju plaćati svoje obveze u najviše 60 dana, poduzetnici se žale da se taj rok i više nego dvostruko premašuje pa često dolaze u situaciju da duguju državi, zbog čega im Ministarstvo financija sve češće provodi ovrhu.
– U većini novih natječaja stoji rok plaćanja od 90 do 120 dana, a kada odradite posao, to prelazi i taj rok. Takav princip koriste Grad Zagreb, Grad Gospić, Ministarstvo regionalnog razvoja, Zagrebački holding, HŽ i mnogi drugi. Za nas poduzetnike takav je način plaćanja postao neodrživ, a s druge nas strane pritišću zakonske obveze plaćanja, pa tako često dolazimo u situaciju da je država dužna nama puno više nego mi poreza, i na kraju nas stalno stišću opomenama, kamatama i ovrhama

– Nije nam jasno, ako već postoji novac za određenu nabavu, osiguran proračunom, čemu čekati 90 ili više dana kada se može platiti sve u roku od 15 dana. A time ne samo da bi se nama olakšalo već bismo i sve obveze podmirivali na vrijeme, poreze, podizvođače, plaće radnicima. Likvidnost bi drastično porasla, a time i kupovna moć i potrošnja.

– Velik je problem Zakon o javnoj nabavi koji je katastrofalan i dvosmislen te jednostavno potiče na korupciju. Mi poduzetnici točno znamo kakve bi se izmjene trebale napraviti da dovedemo sve u jednaku poziciju i totalno ukinemo korupciju u javnoj nabavi – kazao je Grepo.
Poduzetnici rade popis prijedloga za izmjenu Zakona o javnoj nabavi, koji će uputiti Vladi.
– Svaki je natječaj napravljen tako da ga svatko odmah može srušiti. A za sudjelovanje treba uplatiti 7500 kuna – upozorava Grepo.

Direktor Munje Ivan Miloloža još je žešći kritičar Zakona o javnoj nabavi.
– To je jedan od najgorih zakona u državi jer je jedini kriterij cijena – kazao je Miloloža.
Miloloža smatra da upravo kroz javnu nabavu Vlada treba raditi na jačanju domaće industrije.
U vlastitoj zemlji potpuno smo nekonkurentni zbog nekvalitetne robe koja prolazi pod krinkom EU. Biste li vi kupili bugarski televizor ili akumulator. A to pod imenom EU prolazi zbog najniže cijene. Ne smijemo imati nekoliko puta skuplju robu, ali ako je ona u cjenovnoj kategoriji sa stranom ili malo viša, mi bismo trebali imati prednost, kako bismo štitili svoju proizvodnju – zaključio je Ivan Miloloža.

Status: Nesposobnost uprave
Lokacija: Hrvatska
Opseg: Moćno pravo
Podobnost: HDZ
Pravomoćnost: Zaključeno

Link| 

0 comments: