itemscope itemtype="http://schema.org/Article" Ukradeno?: Konzervatori više ne štite Split

Ukradeno?

Prvi i najstariji hrvatski portal s ciljem upozoravanja na korupciju, iskorjenjivanju politički povezanog kriminala i rasipnosti, te podrškom neovisnom i djelotvornom pravosuđu. Kontakt: korupcija.hr@gmail.com

Na prijedlog splitskog Konzervatorskog odjela Ministarstvo kulture prihvatilo je izmjene granica obuhvata konzervatorske zaštite na području Splita. To bi značilo da od sada konzervatori štite samo pojedinačne objekte koji imaju povijesnu, arhitektonsku ili pak umjetničku vrijednost i izravan pogled na njih. Ali njihova su stručnog oka lišene prostorne zone poput park-šume Marjan, Zvončaca, Bačvica, Meja.

Drugim riječima, pod konzervatorima više nisu krajobrazne vrijednosti, što bi pojednostavljeno značilo da, primjerice, Fani Horvat, gradonačelnikova nevjenčana supruga, i bez mišljenja konzervatorske struke može ostvariti svoj naum, uzeti koncesiju na plažu na sjevernoj strani Marjana i tamo podignuti ugostiteljski objekt. Naime, zeleno svjetlo, umjesto od konzervatora, po novome će se tražiti samo od Uprave Park-šume Marjan kao zasebne institucije.

U ovakvoj situaciji u kojoj konzervatori štite samo spomenike, a ne i cjeline izvan povijesne jezgre, ostaje nejasno tko će ih i hoće li ih se uopće čuvati. Skidajući odgovornost s konzervatora, Bužančić od urbanista očekuje da rade po zakonu te napominje da i arhitekti snose dio odgovornosti za dizajniranje Splita.


Status: Banana republika
Lokacija: Hrvatska
Opseg: Organizirani kriminal
Podobnost: HDZ
Pravomoćnost: Zaključeno

Link| 

0 comments: