itemscope itemtype="http://schema.org/Article" Ukradeno?: Pripisao si 42 tisuće kvadrata zemljišta

Ukradeno?

Prvi i najstariji hrvatski portal s ciljem upozoravanja na korupciju, iskorjenjivanju politički povezanog kriminala i rasipnosti, te podrškom neovisnom i djelotvornom pravosuđu. Kontakt: korupcija.hr@gmail.com

Proglašavanje vlasnika zemljišta nestalima, mrtvima ili nepostojećima, kako bi se posjeda domogli investitori bliski Božidaru Kalmeti, očito je uobičajena praksa Općinskog suda u Zadru.

Prema dokumentaciji kojom raspolaže Jutarnji list, na taj se način atraktivnog zemljišta od četiri hektara domogao i Ivica Jurčević, HDZ-ov načelnik općine Posedarje, osobni prijatelj ministra Kalmete. Odlukom Općinskog suda u Zadru 2007. g. bez vlasništva nad 42 tisuće kvadrata oranica, pašnjaka, vinograda i građevinskog zemljišta u Posedarju ostala je Marija Ćirić rođ. Vedrić, kći pokojnog Ive Vedrića koji je prema zemljišnim knjigama katastarski vlasnik 8 čestica ukupne površine 4,2 hektara. Vrijednog nasljedstva odlukom Općinskog suda u Zadru domogla se obitelj načelnika Posedarja, inače u srodstvu s katastarskim vlasnicima. Obrazloženje suda za deposedaciju bilo je kako ne postoje dokazi da je Ive Vedrić ikad živio u Posedarju.

- Odluka suda je izvan pameti. Moj je otac rođen u Posedarju, tamo se oženio i poginuo u ratu 1945. U zemljišnim knjigama vlasnik je od 1975. kao jedini pravni nasljednik - tvrdi Marija Ćirić.

Napominje da je nakon pogibije oca vlasništvo prešlo na njenu majku koja zemljište nije darovala, pa je ono u katastru i dalje posjed obitelji Ćirić. Katastarsko vlasništvo očito nije smetalo Općinskom sudu u Zadru da u prosincu 2007. donese odluku o razvlaštenju na osnovi izjava dva svjedoka, člana obitelji Ivice Jurčevića. S druge strane, sud je odbio saslušati 7 svjedoka Marije Ćirić, stanovnika Posedarja.

Status: Moćno pravo
Lokacija: Zadar
Opseg: Organizirani kriminal
Podobnost: HDZ
Pravomoćnost: U očekivanju zatvora

Link| 

0 comments: