itemscope itemtype="http://schema.org/Article" Ukradeno?: Bivši šef HDZ-a je šef zločinačke organizacije

Ukradeno?

Prvi i najstariji hrvatski portal s ciljem upozoravanja na korupciju, iskorjenjivanju politički povezanog kriminala i rasipnosti, te podrškom neovisnom i djelotvornom pravosuđu. Kontakt: korupcija.hr@gmail.com

Za Sanaderom raspisana tjeralica.

Ivu Sanadera tereti se za zloporabu ovlasti i položaja no za sada je nepoznato i za koji točno predmet, no neslužbeno doznajemo da se radi o Fimi-mediji i HEP-u. U zahtjevu DORH-a stoji da je osumnjičen za udruživanje u svrhu počinjenja kaznenog djela i zloporabu položaja. DORH traži pritvor za Sanadera. Nešto poslije 15 sati, samo dvadesetak minuta nakon što je MIP odlučio o ukidanju imuniteta Uskokov službenik pokucao je na vrata Ive Sanadera u Kozarčevoj. Ženski glas mu je odgovorio: "Nije doma". Sanadera je kći Bruna automobilom odvela u Sloveniju, nakon čega mu se gubi trag.

DORH-ovom optužnicom bit će obuhvaćene sve afere s javnim poduzećima u koje je Sanader bio umočen. Pritvor za Sanadera traži se po dvije osnove: zato što je u bijegu i zbog utjecaja na svjedoke. Mladen Bajić već je zatražio da se Sanaderu utvrdi pritvor, što je sud prihvatio. Pritvor mu je određen zbog bijega i mogućnosti utjecaja na svjedoke.

Krešimir Devčić, sudac istrage Županijskog suda u Zagrebu, odredio je Ivi Sanaderu 30 dana pritvora. S obzirom da je Sanader u inozemstvu pa ga nije moguće prepratiti u Remetinec, idući korak je međunarodna tjeralica koja je, kako nam je iz DORH-a nam je neslužbeno potvrđeno, već raspisana.

Svakako je zanimljivo spomenuti da se na sudu prilikom odlučivanja o istražnom zatvoru nije pojavio Sanaderov odvjetnik. Hrvoje Ladan, koji je Sanadera zastupao dosad, kaže da nije dobio ovlaštenje da ga brani u ovom postupku, a koliko je njemu poznato Sanader nije angažirao ni nikoga od njegovih kolega. No, uskoro je otkriveno da se Sanader iz Slovenije javio zagrebačkom odvjetniku Mati Matiću.

"Sanader mi se javio sms porukom", rekao je Matić za HTV. U poruci je napisao: "Gospodine Matiću, želim vas angažirati oko cijele ove hajke. Molim vas da izvijestite sve institucije i medije da nisam pobjegao. Vratit ću se za tri do četiri dana", prenio je Matić i dodao kako ništa više ne može otkriti zbog tajnosti postupka.

Pouzdano doznajemo da se Sanadera tereti zbog kršenja odredbi iz članaka 333. i 337. kaznenog zakona, odnosno zbog organiziranja zločinačke organizacije za počinjenje kaznenih djela i upravljanje njome, te za zloporabu položaja i ovlasti. U aferi oko Fimi-medije bivšeg premijera tereti se da je bio na čelu hobotnice koja je izvlačila novac iz javnih firmi, dok se u HEP-u tereti za nezakonito kreditiranje firme Dioki, čiji je vlasnik Sanaderov prijatelj Robert Ježić koji je večeras uhićen u Zagrebu.

Status: Organizirani kriminal
Lokacija: Hrvatska
Opseg: Milijarde
Podobnost: HDZ
Pravomoćnost: U očekivanju zatvora i pljenidbe

Link| 

0 comments: