itemscope itemtype="http://schema.org/Article" Ukradeno?: Uvjet za zakup državne zemlje je članstvo u HDZ-u

Ukradeno?

Prvi i najstariji hrvatski portal s ciljem upozoravanja na korupciju, iskorjenjivanju politički povezanog kriminala i rasipnosti, te podrškom neovisnom i djelotvornom pravosuđu. Kontakt: korupcija.hr@gmail.com

Ohrabreni nedavnim pozivom župana dubrovačko-neretvanskog Nikole Dobroslavića da prijave nezakonitosti oko podjele državne zemlje u dolini Neretve, Udruga za zaštitu obiteljskoga gospodarstva (UZOG) pripremila je opsežan elaborat o nepravilnostima vezanim uz raspodjelu državnoga poljoprivrednog zemljišta i trajnih nasada mandarina u posljednjih desetak godina.

Podsjetimo, više od 1400 hektara državnog zemljišta podijeljeno je fizičkim osobama na desetogodišnji zakup. Prednost su imali hrvatski branitelji uz uvjet da se bave poljoprivrednom proizvodnjom. Tako je gotovo 700 zakupoprimaca dobilo po dva hektara trajnih nasada ili oranica, na kojima su pokrenuli poljoprivrednu proizvodnju. Temu oko državne zemlje u Neretvi na nedavnoj županijskoj skupštini načela je SDP-ova vijećnica Jasminka Zelentrović, ustvrdivši, među ostalim, da je previše nezakonitosti u toj raspodjeli.

Međutim, Udruga za zaštitu obiteljskoga gospodarstva (UZOG) iz Opuzena već desetak godina bezuspješno se obraćala na različite adrese mjerodavnih institucija u Metkoviću, Dubrovniku i Zagrebu, upozoravajući na niz nepravilnosti u podjeli zemlje u donjem Poneretvlju.

Rezultat je nezakonite podjele da su počasnim građanima Opuzena proglašeni ministar poljoprivrede Petar Čobanković i predsjednik Sabora Luka Bebić, koji je pomažući gradskoj vlasti Opuzena u podjeli zemlje pribavljao glasove HDZ-u, kaže predsjednik UZOG-a Jure Stanić, koji podsjeća da je uvjet za dobivanje zemlje i trajnih nasada mandarina bio isključivo članstvo u HDZ-u. Zbog navodnih nepravilnosti u podjeli zemlje ova je udruga podnijela kaznenu prijavu protiv resornog ministra poljoprivrede Petra Čobankovića, koji je, kažu, svojim naputkom dopustio da svi ilegalni zakupoprimci od države mogu dobiti poticaje i subvencije.

Nakon višemjesečnog čekanja na postupanje, iz županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu dobili su odgovor da nema elemenata kaznenog dijela, jer je ministar donio samo privremenu odluku, dok traje jesenska sjetva. - Smiješno da nije žalosno - ogorčeno ističe Jure Stanić, te upozorava da pojedinci nelegalno dobivenu zemlju daju u podzakup ili pak prodaju trećim osobama, pa tako čine novo kazneno djelo. Zapravo, oni prodaju pravo desetogodišnjeg korištenja tih poljoprivrednih površina, a i dalje se u ugovorima formalno navode kao korisnici zemljišta.

Gradonačelnik Opuzena Ivo Mihaljević sve primjedbe izrečene na račun projekta podjele zemlje naziva objedama.

Status: Banana republika
Lokacija: Hrvatska
Opseg: Organizirani kriminal
Podobnost: HDZ
Pravomoćnost: U očekivanju istrage

Link| 

0 comments: