itemscope itemtype="http://schema.org/Article" Ukradeno?: Nisam jedini koji je lažno uzeo novac od Sabora

Ukradeno?

Prvi i najstariji hrvatski portal s misijom upozoravanja na korupciju, iskorjenjivanju politički povezanog kriminala i rasipnosti, te podrškom neovisnom i djelotvornom pravosuđu. Kontakt: korupcija.hr@gmail.com

Suđenje Zoranu Vinkoviću, gradonačelniku Đakova i nezavisnom saborskom zastupniku (a bivšem SDP-ovcu op. a) zbog lažnih prikazivanja putnih troškova na teret proračuna, koje je u tijeku na zagrebačkom sudu, pokazalo je da ni jedno državno tijelo ne kontrolira jesu li saborski zastupnici istinito upisali kilometražu na temelju koje im Sabor odobrava putne troškove. Nitko ne provjerava jesu li uopće bili na sjednici Sabora jer se u knjigu nazočnih upisuju dragovoljno, a putni troškovi isplaćuju im se “u dobroj vjeri”, odnosno da su dali vjerodostojne podatke o prijeđenoj kilometraži i cestarini.

Tako je tajništvo Sabora odgovorilo zagrebačkome Općinskom kaznenom sudu na upit kako se bilježi prisutnost zastupnika na sjednicama Sabora te tko i na koji način odobrava putne troškove zastupnicima. Tako su zastupnici jedini kojima se vjeruje na riječ kod obračuna putnih troškova dok, primjerice, suci za koje se podrazumjeva da su moralne osobe kad traže putne troškove zbog odlaska na seminare, prilažu potvrdu da su zaista bili na seminaru! Da nije Vinković dospio u sudnicu pod optužbom da je oštetio proračun za 12.500 kuna jer je od siječnja do studenoga 2008. u više navrata od tajnika Sabora zatražio isplatu troškova zbog putovanja svojim automobilom na sjednice Sabora iz Đakova u Zagreb, iako je putovao službenim autom grada Đakova, javnost bi vjerovala da se isplata državnog novca bolje nadzire. Vinković je u travnju 2009. u proračun vratio 17.088 kuna, jer je to od njega, tvrdi, zatražio tajnik Sabora, a novčano je kažnjen i pred Povjerenstvom za sprečavanje sukoba interesa. Zašto je optužen za jedan iznos, a vratio je veći iznos, ne zna. Pred sutkinjom Renatom Pražetinom Kaleb optužio je i druge kolege da su se ponašali isto kao i on, ali oni nisu procesuirani.

– Znam da je zastupnik Krešo Filipović preuzeo više sredstava na ime putnih troškova i vratio ih je nakon što je čuo za moj slučaj, iako ga tajnik Sabora nije pozvao da to učini. Napominjem i da su neki zastupnici iako im je osiguran smještaj u Zagrebu tijekom tjedna zatražili isplatu putnih troškova nekoliko puta u tjednu! Na tu činjenicu skrećem pozornost tužiteljstvu – branio se Vinković, govoreći da je ponekad na sjednice Sabora dolazio službenim autom, a ponekad osobnim.

Ne osjeća se krivim i misli da je procesuiran da bi mu se umanjili izgledi na izborima u travnju 2009. kada se kandidirao za gradonačelnika Đakova i pobijedio. Tužiteljstvo, koje zastupa Natalija Slavica, za njega traži uvjetnu osudu od osam mjeseci zatvora uz rok kušnje od tri godine.

Status: Banana republika
Lokacija: Hrvatska
Opseg: Ukradeno
Podobnost: HDZ/SDP
Pravomoćnost: U očekivanju zatvora

Link|