itemscope itemtype="http://schema.org/Article" Ukradeno?: ‘Europska Kalifornija’ ili 'europska banana'?

Ukradeno?

Prvi i najstariji hrvatski portal s ciljem upozoravanja na korupciju, iskorjenjivanju politički povezanog kriminala i rasipnosti, te podrškom neovisnom i djelotvornom pravosuđu. Kontakt: korupcija.hr@gmail.com

Velimir Srića Hrvatsku za deset godina vidi kao europsku Kaliforniju, zemlju inovacije, znanja i zdravog života, čiji bi zamašnjak razvoja bio bioinformatički turizam.

Država bi, smatra on, trebala iskoristiti sve svoje resurse kako bi se svi naši ugostiteljski i turistički kapaciteti preobrazili u mjesta zdravog života, intenzivne upotrebe informatičke tehnologije i konzumiranja organske hrane.

Gradili bi se hoteli i apartmani koji bi bili kombinacija turističke bolnice, informatiziranog sanatorija, wellnesa, fitnesa i restorana sa zdravom prehranom. Tu bi svoju priliku našla naša medicina, farmaceutska industrija, poljoprivreda.
Sve bi djelatnosti, piše Srića u svojoj knjizi, trebale služiti ciljevima bioinformatičkog turizma: sport, kultura, cestogradnja, građevinarstvo, pa čak i brodogradnja. Šansu za brodogradilišta Srića vidi u gradnji brodova-parkirališta, kojima bi se riješio problem parkinga u obalnim gradovima u špici sezone. Izvan sezone takvi bi se brodovi mogli preurediti u skladišta, putujuće sajmove ili ploveće izložbe. Srića smatra da bi brodovi-parkirališta bili naš vrhunski izvozni proizvod.

'Mislim da je knjiga zbunila i iznenadila moje stranačke kolege. Nadam se da će moje ideje biti prihvaćene. Naravno, za sad je to samo nada i to se tek treba konkretizirati. Trenutno u stranci radimo na gospodarskom programu i vidjet ćemo što će biti prihvaćeno i u kojem obimu iz moje knjige'.

====

Ovo najbolje govori o tome tko je zapravo Velimir Srića - profesionalni sinekurist. Samo da je titule i odogvornosti za tudji novac.

Dr. Srića bio je ne samo posljednje spasonosno kadrovsko iznašašće umirućeg komunizma (dalekovidni ministar znanosti od 1986. do 1990. godine), nego je u emisiji naglasio da je to doba bilo demokratičnije od ovog današnjeg, u kojem je dr. Srića s funkcije predsjednika zagrebačke gradske skupštine nedavno dobrovoljno tresnuo u pozi moralne superiornosti, proglasiv političare prljavcima, a svoju ostavku činom moralne higijene stručnjaka koji se nakratko izgubio među neznalicama. Doba u kojem je donedavni predsjednik Srića bio ministar među ostalim ministarskim anđelima bijelih krila bilo je čistije i demokratičnije zato jer, reče građanin S., partija se tada bila prestala pačati u rad Sabora.

Neimar Velimir otkrio nam je i drugu važnu sitnicu o sebi: on je za to da Hrvatskom, kao nekim velikim poduzećem «Srića i drug», upravljaju samo stručnjaci, a svi ostali da ih radoznalo gledaju i s odobravanjem slušaju.

Stoga je nepobitno da ovaj svjetski priznati mladi ekonomski stručnjak i samo povremeno političar misli ozbiljno, ali ne zna se što on to misli, tj. zna se, ali nije zgodno to njegovo mišljenje domisliti do kraja, jer stručnjak Srića hitro domeće da je on uvijek za demokraciju, ma kako nesavršena ona bila, ipak nema boljeg društvenog uređenja. Boksač Stanković koji je emisiju otvorio balkanski profinjenim direktom «je li politika kurva», istu je zaključio neuljudnom tvrdnjom da nakon 60 minuta nije ništa pametniji. Od ova dva udarca Srići ni jedan nije pogodio cilj. Prvi zato jer političar Srića sebe ne smatra političarom, a drugi zato jer prof. Srića i slični amaterski konstruktori društva nisu stvoreni da bi itko bio pametniji.


Status: Organizirani kriminal
Lokacija: Hrvatska
Opseg: Pseudo-intelektualna elita
Podobnost: HSLS
Pravomoćnost: Pljačka u pripremi

Link| 

0 comments: