itemscope itemtype="http://schema.org/Article" Ukradeno?: Izvukao 100 milijuna kuna lažirajući odštete

Ukradeno?

Prvi i najstariji hrvatski portal s ciljem upozoravanja na korupciju, iskorjenjivanju politički povezanog kriminala i rasipnosti, te podrškom neovisnom i djelotvornom pravosuđu. Kontakt: korupcija.hr@gmail.com

Zbog sumnji da je sudjelovao u izvlačenju novca iz državne tvrtke, pod istragom USKOK-a našao se Ivan Vanja Frančišković, dugogodišnji direktor poslovnice Croatia osiguranja u Rijeci koji je, kako doznajemo, postao predmet istrage zbog sumnje da se za njegova mandata u poslovnici CO-a u Rijeci odvijao kriminal neslućenih razmjera.

Navodno je na različite načine, a uglavnom krivotvorenjem dokumentacije, naknadnim sklapanjem polica osiguranja te napuhavanjem i duplim isplatama šteta, ta tvrtka oštećena za 100-tinjak milijuna kuna.

Službeno još nitko od zaposlenika nije uhićen ili priveden na krim istraživanje, no Frančišković je prvi na listi jer je navodno znao za sve te protuzakonite poslove, odnosno čak sudjelovao u njima, i to u segmentu pomorskog osiguranja za koje je bio stručnjak i držao ga praktički pod monopolom. Čini se kako su malverzacije za koje se sumnjiči povezane s tvrtkama iz toga sektora, poput brodogradilišta Viktora Lenca i Jadranskog pomorskog servisa.

Upućeni su se odmah prisjetili da je Frančišković vrlo blizak s Antom Marasom , vlasnikom JPS-a, te bivšim ministrom Željkom Lužavcem, ali i Vladimirom Vrankovićem, bivšim državnim tajnikom za pomorstvo i nekadašnjim direktorom brodogradilišta Kraljevica.

Dokaz su tim bliskim vezama i informacije da je Frančišković u riječkoj poslovnici, uz svoga sina, zaposlio i djecu mnogih od njih. Jedan od izvora pretpostavlja da se na riječku poslovnicu krenulo upravo zbog nekoliko sumnjivih slučajeva isplate štete u remontnom brodogradilištu Viktora Lenca. Jedan od tih slučajeva je i poznata havarija koja se dogodila u lipnju 2007., kada je zbog kvara na pumpama počeo tonuti dok te nakon dva dana sjeo na dno. Navodno je upravo na dan potonuća sklopljena polica osiguranja u CO-u po kojoj je Lencu poslije isplaćena šteta od 10 milijuna kuna.

Status: Organizirani kriminal
Lokacija: Rijeka
Opseg: Milijunski
Podobnost: HDZ
Pravomoćnost: U očekivanju zatvora

Link| 

0 comments: