itemscope itemtype="http://schema.org/Article" Ukradeno?: Prodali Talijanima državnu zemlju

Ukradeno?

Prvi i najstariji hrvatski portal s ciljem upozoravanja na korupciju, iskorjenjivanju politički povezanog kriminala i rasipnosti, te podrškom neovisnom i djelotvornom pravosuđu. Kontakt: korupcija.hr@gmail.com

Je li Grad Pag prodao državni teren i nelegalno utržio milijun eura? Državno odvjetništvo ne odustaje i cijeli će predmet ići na reviziju na Visoki trgovački sud ili čak na Vrhovni sud. Riječ je o terenu veličine 19.166 metara četvornih uz samu obalu, trećina je u pojasu sto metara, a ostalo, gdje je sada uglavnom borova šuma, odmah pokraj. Dakle, idealno za turističku namjenu, kao što je to i predviđeno.

Točnije, urbanističkim planom uređenja teren je smješten u građevinskoj zoni, a navedeno je da je to teren za ugostiteljsko-turističku namjenu. Gradonačelnik Ante Fabijanić Njekulin je 24. studenoga 2009. godine sklopio ugovor s tvrtkom “Raj” d.o.o. iz Zadra o prodaji ovog terena.

Četvorni metar je prodan za 53,05 eura, odnosno ukupno je gradski proračun podebljan za 1.019.710 eura. Je li cijena za teren u neposrednoj blizini mora niska ili nije, to najbolje znaju u Pagu. Kupac je formalno zadarska tvrtka, a zajednički vlasnici su Rajka Stošić i Otello Bonini iz Modene u Italiji.

Talijanskim kapitalom je trebala početi gradnja turističkih sadržaja, na gotovo 20 tisuća četvornih metara moguće je urediti puno toga, ali sve je zapelo zbog sudskog spora s državom. Rajka Stošić, inače i vlasnica nekoliko butika u Zadru, upravo je ovih dana zbog toga u Italiji.

Grad je smatrao da je prodavao svoj teren, tako je i upisano u zemljišne knjige, no Državno odvjetništvo drži da je riječ o krivom upisu, odnosno o ugovoru koji bi valjalo poništiti.

Već je početkom prošle godine iz Ministarstva regionalnog razvoja i šumarstva bila inspekcija na terenu, skrenuta je pažnja na krivi upis terena, odnosno pogrešno tumačenje Zakona o šumama.

Gradovi i općine su šumska zemljišta upisivali kao svoja ako su bila u građevinskom području, a po tom bi zakonu to mogli učiniti tek nakon izdvajanja iz šumskog zemljišta, te plaćanja naknade.

Gradonačelnik Fabijanić Njekulin je također ovih dana službeno u inozemstvu i nije želio govoriti o ovom problemu, a zabranio je da itko o ovom pitanju govori iz gradske uprave dok se on ne vrati.

Status: Organizirani kriminal
Lokacija: Pag
Opseg: Milijunski
Podobnost: HDZ
Pravomoćnost: U očekivanju zabrane poslovanja

Link| 

2 comments:

Anonimno kaže...

pogledajte stranu 4.


http://www.revizija.hr/izvjesca/2011-rr-2009/02-lokalne_jedinice/13-zadarska_zupanija/325_grad_pag.pdf


uvidom u nalaz revizije koja je obavljena u vremenu od svibnja do srpnja 2010 godine, vidi se da je županijsko drž. odvjetništvo još u veljači 2010. dostavilo gradu poziv za mirno rješavanje ovog spora.
Dali su rok od tri mjeseca i mogućnost nagodbe.
Zašto je gradonačelnik uopće čekao istek roka?
Zašto da sada građani Paga plaćaju odvjetnike kada se je moglo prići puno jeftinije?

MKBRH kaže...

Objavljeno. Zahvaljujemo.