itemscope itemtype="http://schema.org/Article" Ukradeno?: Ubio taksista - danas pušten na slobodu!

Ukradeno?

Prvi i najstariji hrvatski portal s ciljem upozoravanja na korupciju, iskorjenjivanju politički povezanog kriminala i rasipnosti, te podrškom neovisnom i djelotvornom pravosuđu. Kontakt: korupcija.hr@gmail.com

Elvis Šopić, 23-godišnjak iz Raštevića koji je prije tri godine brutalno ubio zadarskog taksista Igora Ćustića i potom zapalio automobil s njegovim tijelom kako bi sakrio tragove, pušten je u srijedu poslijepodne iz zadarskog zatvora iako je nepravomoćno osuđen na kaznu zatvora od 15 godina!

Odluku o Šopićevu puštanju donio je Vrhovni sud i to nakon žalbe koju je 31. siječnja uložio njegov odvjetnik Smiljan Bakočević. Tog se dana, naime, napunilo točno tri godine Šopićevog boravka u pritvoru što je maksimalno vrijeme za zadržavanje ako nije donesena pravomoćna presuda. U Šopićevom slučaju pravomoćne presude još nema.

Nakon što je na prvom suđenju dobio 30 godina zatvora , Vrhovni sud uvažio je Šopićevu žalbu i slučaj vratio na ponovno suđenje. Kazna mu je prepolovljena, dobio je 15 godina, a pravomoćnost te odluke Šopić će zbog sporosti pravosuđa dočekati na slobodi. To nam je sinoć potvrdio i njegov odvjetnik Smiljan Bakočević.

Zgroženi smo! Ovo je sramota hrvatskog pravosuđa - kazao je Pilip Ćustić, otac ubijenog Igora koji je sa cijelom obitelji pratio svako sudsko ročište na zadarskom sudu.

Ćustićeva obitelj bila je razočarana već i samim smanjenjem kazne, a ova odluka Vrhovnog suda ih je dotukla. Iako je na prvom suđenju Šopić suđen za kazneno djelo teškog ubojstva na osobito okrutan način zbog čega je dobio 30 godina zatvora, sud je u ponovljenom postupku utvrdio da se u ovom konkretnom predmetu ne ostvaruje kvalifikatorni element kaznenog djela teškog ubojstva, već da je riječ o kaznenom djelu "običnog" ubojstva za koje je zapriječena maksimalna kazna zatvora u trajanju od 15 godina.

Status: Banana republika
Lokacija: Hrvatska
Opseg: Nesposobnost uprave
Podobnost: HDZ
Pravomoćnost: Moćno pravo

Link| 

0 comments: