itemscope itemtype="http://schema.org/Article" Ukradeno?: Inine dionice preko tajnih kupaca kupovao MOL

Ukradeno?

Prvi i najstariji hrvatski portal s ciljem upozoravanja na korupciju, iskorjenjivanju politički povezanog kriminala i rasipnosti, te podrškom neovisnom i djelotvornom pravosuđu. Kontakt: korupcija.hr@gmail.com

OBUSTAVLJENA TRGOVINA DIONICOM INE

Hanfa je ocijenila da je potrebno privremeno obustaviti trgovanje Ininom dionicom zbog zaštite svih investitora.

Hanfa je obustavila trgovanje dionicom Ine na burzi, a uspostavit će se ponovno u petak. Osim priopćenja objavljenog na burzi, u kojem piše da je razlog obustave “zaštita ulagatelja i osiguranje redovitog i pravilnog trgovanja na tržištu, a na temelju informacija koje su u nadzoru dobili od nadležnih stranih regulatora, vezanih za kupnju dionica Ine od stranih kupaca”, čelnik Hanfe Ante Samodol ne želi ništa dodatno komentirati.

No od kada je počela intenzivna kupnja Ininih dionica i pumpanje cijene koja je porasla sa 2830 na više od 4000 kuna, Hanfa je krenula u potragu za tim kupcima, a od početka je sumnjala da iza njih, navodno troje kupaca, stoji isti nalogodavac – MOL.

Ta je mađarska kompanija naime u prosincu objavila ponudu za kupnju Ininih dionica po cijeni od 2800 kuna, s namjerom da stekne više od 50 posto udjela u Ini, iako su iz MOL-a takvo što opovrgavali. Mirovinski su fondovi, kako bi je omeli u tom cilju, što su i uspjeli, ali i zato što su, kako tvrde, prepoznali potencijal rasta Inine dionice, ponudili na burzi 30 kuna veću cijenu. Tek je tada počela borba za zlatnom dionicom koja će donijeti većinski udjel u Ini, a što je kao premija uključeno u cijenu koju su strani kupci napuhali do 4000 kuna.

Nakon uspostave trgovine bit će zanimljivo vidjeti hoće li se neke transakcije poništiti ili će MOL, ako on stoji iza kupnje, morati objaviti novu ponudu za preuzimanje. I hoće li se cijena možda korigirati na niže. MOL ima 47,26 posto udjela u Ini, Vlada 44,84, a mirovinci oko četiri posto.

Status: Organizirani kriminal
Lokacija: Zagreb
Opseg: Nesposobnost uprave
Podobnost: HDZ
Pravomoćnost: U očekivanju zabrane poslovanja

Link| 

0 comments: