itemscope itemtype="http://schema.org/Article" Ukradeno?: Korupcija, kriminal, devastacija, instrumentalizacija

Ukradeno?

Prvi i najstariji hrvatski portal s ciljem upozoravanja na korupciju, iskorjenjivanju politički povezanog kriminala i rasipnosti, te podrškom neovisnom i djelotvornom pravosuđu. Kontakt: korupcija.hr@gmail.com

Hrvatska je već jedanaestu godinu pridruženi član EU. Prije osam godina podnijela je zahtjev za punopravnim članstvom. Pregovore je otvorila u listopadu 2005. godine, otkada Europska komisija podnosi godišnje izvještaje o napretku Hrvatske. Otada je prošlo već šest godina. Punih šest godina Hrvatska je pod paskom Europske unije. I što se dogodilo?

U tih šest godina Hrvatska je ogrezla u neviđenu korupciju i kriminal, institucije su devastirane, pravosuđe instrumentalizirano, mediji pokoreni, ekonomija propala, zemlja opljačkana, a za sve to odgovorna je upravo ova vlast kojoj EU sada, kao i svih ovih godina, daje podršku za dovršetak pregovora.

Sanader je vrlo uvažen vođa u Europi

Dok je Bruxelles sastavljao svoja izvješća o napretku (umjesto o propasti) Hrvatske, europski lideri vodili su kampanju za ostanak Ive Sanadera na vlasti. Angela Merkel poručivala je u predizbornom spotu HDZ-a kako je "Hrvatska na dobrom putu da postane članica Europske unije i da je sve to učinjeno pod vodstvom HDZ-a i Ive Sanadera", dok je Wilfried Martens, predsjednik Europske pučke stranke, primijetio kako je "Hrvatska vrlo dinamična i vrlo moderna zemlja, što je rezultat politike premijera Ive Sanadera, vrlo uvaženog vođe u Europi".

Kosor je vrlo uvažena...

Sada, pak, Viviane Reding, u slobodno vrijeme povjerenica EU za pravosuđe, stiže u Zagreb kako bi usred demonstracija i sve glasnijih zahtjeva za raspisivanjem izbora, dala podršku svojoj kolegici iz Europske pučke stranke, Jadranki Kosor.


Kome je više do ulaska u Europsku uniju kad se opstanak HDZ-a na vlasti praktički postavlja kao uvjet za dovršetak pregovora? I kome bi mogla uopće pasti na pamet pomisao da bi upravo ona stranka koja je uništila Hrvatsku mogla biti garancija za provedbu reformi?

Ili banalnije, ako već Viviane Reding može navijati za HDZ, onda valjda tri četvrtine hrvatskih građana ima pravo zahtijevati odlazak HDZ-a s vlasti. Pa i pod cijenu da se pregovori ne završe u roku. Kad je taj rok ionako pregažen ili uopće ne postoji.

Kosor se mjesecima branila kako sve mora biti podređeno dovršetku pregovora. Oni sada nisu dovršeni. Umjesto da smo svakim danom bliži EU, mi smo sve bliži provaliji. Koga onda briga za premijerkina obećanja da ćemo ulaskom u EU dobiti 3,5 milijarde eura, kad će nam ostaje 50 milijardi eura vanjskog duga. I 350 tisuća nezaposlenih. I 35 milijardi kuna unutarnjeg duga. I višegodišnji minus BDP-a.

Status: Banana republika
Lokacija: Hrvatska
Opseg: EUforija
Podobnost: HDZ/SDP
Pravomoćnost: U očekivanju zatvora

Link| 

0 comments: