itemscope itemtype="http://schema.org/Article" Ukradeno?: Što Mladen Bajić nije radio u ratu

Ukradeno?

Prvi i najstariji hrvatski portal s ciljem upozoravanja na korupciju, iskorjenjivanju politički povezanog kriminala i rasipnosti, te podrškom neovisnom i djelotvornom pravosuđu. Kontakt: korupcija.hr@gmail.com

Vlast u post-tuđmanovskoj eri nije se pretjerano bavila procesuiranjem zločina, što je po mnogima bilo ključno da generali Ante Gotovina i Mladen Markač "plate" za sve ono što Hrvatska nije, a trebala je učiniti.

Bajić je bio zamjenikom vojnog tužitelja u Splitu od 1992. do 1996. godine kao jedan od zamjenika nadležnih za područje Splita, a nakon 2002. godine postavljen je kao glavni državni odvjetnik.

Nakon Oluje, podneseno je ukupno 6 390 prijava protiv poznatih i nepoznatih osoba, od čega je prijavljeno 439 pripadnika oružanih snaga. Točnije prijavljeno je 4128 poznatih počinitelja, dio prijava je odbačen, dok je procesuirano 3728 osoba.

"Za najteža kaznena djela prijavljene su 33 osobe zbog ubojstva, a za to djelo podnijete su 34 prijave protiv nepoznatog počinitelja. Zbog kaznenog djela ratnog zločina podnijete su 3 kaznene prijave protiv ukupno 10 osoba. U dosad provedenim istraživanjima utvrđeno je da su počinjena 24 ratna zločina u kojima su počinitelji nepoznati"

Kuća ljudskih prava iz Zagreba, nedavno je upozorila na niz slučajeva pojedinačnih ratnih zločina nakon Oluje koji nikada nisu procesuirani.

Tako napominju da je u 6. kolovoza 1995. u mjestu Golubić kraj Knina ubijeno je najmanje 10 civila. Zločini nisu procesuirani. Ubojstva najmanje petoro civila u Mokrom Polju započela su 6. kolovoza tijekom akcije "Oluja" i nastavila se nakon završetka vojnog djelovanja. Zločini nisu procesuirani. Između 7. i 8. kolovoza 1995. u napadima na izbjegličku kolonu između Gline i Dvora poginulo je nekoliko desetaka civila s područja općina Glina, Topusko, Gvozd i Vojnić. Zločini nisu procesuirani. U mjestu Komić (Korenica) 12. kolovoza 1995. ubijeno je devetero civila. Zločini nisu procesuirani.

Isto tako dana 27. kolovoza 1995. godine, oko 16,00 sati u selu Gošić (Kistanje) ubijeno je sedmoro civila. ŽDO iz Zadra podiglo je optužnicu br. KT-83/96 od 13. veljače 1996, ali zbog nedostatka čvrstih dokaza postupak je vraćen u stadij istrage protiv nepoznatih počinitelja. U selu Kijani (Gračac), prema Izvještaju HHO-a registrirano je 14 ubijenih civila, među kojima devet žena. Zločini nisu procesuirani.

No, slučaj iz Varivoda (Kistanje) gdje je ubijeno devetoro civila uistinu je poseban te pokazuje način na koji hrvatske vlasti procesuiraju zločine. Naime, za zločin se sumnjičilo šestoricu pripadnika hrvatskih redarstvenih snaga, no nakon postupka pred Županijskim sudom u Zadru te ponovljenog suđenja na Županijskom sudu u Šibeniku, optuženici su oslobođeni krivnje, čime je istraga vraćena na početak, protiv nepoznatih počinitelja.

Ni osam godina nakon završenog postupka pred šibenskim sudom nema novih saznanja te progona počinitelja tog zločina.

Status: Organizirani kriminal
Lokacija: Hrvatska
Opseg: Korumpirano pravosuđe
Podobnost: HDZ
Pravomoćnost: U očekivanju zatvora

Link| 

0 comments: