itemscope itemtype="http://schema.org/Article" Ukradeno?: Kriminalci s carine

Ukradeno?

Prvi i najstariji hrvatski portal s ciljem upozoravanja na korupciju, iskorjenjivanju politički povezanog kriminala i rasipnosti, te podrškom neovisnom i djelotvornom pravosuđu. Kontakt: korupcija.hr@gmail.com

Osmoricu za koji je USKOK zatražio određivanje istražnog zatvora jučer poslijepodne ispitala je sutkinja istrage Jadranka Mandušić. Kolika je šteta pričinjena raznim makinacijama, ni jučer nije bilo poznato, no da je zasigurno bila pozamašna svjedoči imovina osumnjičenika. Tako Milan Galac, čovjek kojeg je USKOK označio mozgom cijele operacije posjeduje luksuznu kuću u centru Zaboka, te zgradu s poslovnim prostorima, gradilište u Bedekovčini, te vikendicu na Bukovcu. Također, na njegovu suprugu, koja je inače zubna tehničarka, glasi građevinska firma M.I. Hel d.o.o., koja je gradila apartmane u Povilama kod Novog Vinodolskog. Kako neslužbeno doznajemo, s još jednim kolegom carinikom u Povljani na otoku Pagu Galac je izgradio još dvije zgrade s apartmanima, dok se u oglasniku mogu pronaći oglasi da prodaje apartmane u Novom Vinodolskom, odnosno Povilama, tri stana u centru Opatije, vikendicu u Tuheljskim Toplicama za više od pola milijuna kuna, građevinsko zemljište u Stubičkim Toplicama, te šest-metarski gliser. Inače, Galac je bio terećen i za podmićivanje građevinske inspekcije na riječkom području.

Antonio Polović, pomoćnik načelnika PP Klanjec živi sa suprugom koja je također zaposlena u graničnoj policiji, u Svetom Križu pokraj Tuhlja, u kući koju su prije osam godina kupili na krediti. On je vlasnik je i kuće od 320 četvornih metara u Klanjcu koja je obiteljsko nasljeđe. Danijel Klasić, inače vijećnik u Krapini, ima kuću s dvorištem u centru Krapine, kuću i dvorište od 586 četvornih metara u Lazima kod Krapine te vikendicu na moru. Zvonimir Toldy suvlasnik je obiteljske kuće u centru Krapine, a na Trškom Vrhu ima i klijet s dvorištem i pripadajućim putem od 575 četvornih metara, te obiteljsku vikendicu na moru. Za korupciju se sumnjiči i Damir Grmovšek. Na njega glase kuća i dvorište ukupne površine 927 četvornih metara i oranica od 360 četvornih metara, sve u Zagrebačkoj ulici. Ta je kuća ruševna, a Grmovšek ju je planirao srušiti i na čitavom tom zemljištu graditi stanove i poslovne prostore. On je navodno kupio i veliko zemljište između Zaboka i Velikog Trgovišća, a gradio je i apartmane na moru u Vrsima. Alen Gorup živi u Krapini, u obiteljskoj kući s roditeljima, a posjeduje i građevinsko zemljište na otoku Pagu. Uhićen je i Anđelko Pavlic iz Oroslavja, koji tamo posjeduje veliku kuću.

Carinik iz Oroslavja prije nekoliko godina zbog malverzacija u radu premješten je na rad u Slobodnu carinsku zonu u Krapini, gdje je dnevno na radnom mjestu proveo tek nekoliko sati. Navodno, za uslugu jednom poduzetniku ovaj mu je kompletno popločio dvorište kuće. Bivša supruga imala je u Zaboku salon vjenčanica, a bio je i vlasnik zgrade u središtu Zaboka. M. F. iz Lužana Gornjih poznat je po prisnim odnosima s Ivanom Jarnjakom, koji mu je, prema pričanju mještana i sredio posao carinika. Počeo je raditi samo sa završenom osnovnom školom, a naknadno je završio višu prometnu. Pavlic ga učio poslu, čime se sam hvalio, a onda su postali kućni prijatelji. Kolege carinici često su se družili u vinskom podrumu M.F., a sam M.F. sa obitelji živi u velikoj obiteljskoj kući. S obzirom da se radi o zabitom selu daleko od središta općine, M.F. je svojim političkim vezama omogućio da se do sela napravi asfalt. Danas susjedi za njega kažu da više nije toliko eksponiran, ali je još politički aktivan. Bio je predsjednik HDZ-a Jesenja, a danas je općinski vijećnik. Danas vozi stari džip, a u slobodno vrijeme obrađuje zemlju starim traktorom. Vlasnik je ili suvlasnik čak 57 pašnjaka, livada, oranica i šuma, od kojih doduše pola ne obrađuje, te četiri vinograda. Njegovi kolege prisjećaju se kako je ekipa carinika gablece naručivala iz restorana, dok su oni jeli obične sendviče. Znali su naručiti svježe jastoge.

Status: Organizirani kriminal
Lokacija: Hrvatska
Opseg: Milijarde
Podobnost: HDZ
Pravomoćnost: U očekivanju zatvora i pljenidbe

Link|

0 comments: