itemscope itemtype="http://schema.org/Article" Ukradeno?: Amerikanci iza slamanja slovenske blokade

Ukradeno?

Prvi i najstariji hrvatski portal s misijom upozoravanja na korupciju, iskorjenjivanju politički povezanog kriminala i rasipnosti, te podrškom neovisnom i djelotvornom pravosuđu. Kontakt: korupcija.hr@gmail.com

S WikiLeaksa jasno proizlazi da su Amerikanci bili skrivena ruka iza slamanja slovenske blokade i otvaranja pregovora.

Američki diplomati toliko su snažno lobirali protiv slovenske blokade hrvatskog ulaska u NATO i EU da jedna diplomatska bilješka govori o tome kako su premijera Boruta Pahora u listopadu 2009. upozorili da ni slučajno ne pomišlja o ponovnom blokiranju hrvatskih pregovora s EU jer će osjetiti, doslovno, “gnjev iz Washingtona”.

Diplomatska izvješća, koja je objavio WikiLeaks, pokazuju da su u američka veleposlanstva u Ljubljani i Zagrebu redovito stizale upute državne tajnice Hillary Clinton o tome kako utjecati na slovensku i hrvatsku vladu da se ukine slovenska blokada Hrvatske. Hillary Clinton i njezini diplomati prvo su se uključili u slamanje slovenske blokade kako bi Hrvatska na vrijeme ušla u NATO. U depeši poslanoj iz Washingtona 5. ožujka 2009. piše da se Slovencima treba hitno prenijeti sljedeća poruka: ako Hrvatska ne postane članica NATO-a na summitu u travnju, bit će to velika međunarodna sramota za Sloveniju. Točku po točku, H. Clinton i njezini suradnici objašnjavaju što premijer Pahor treba učiniti: utjecati na slovenske nacionaliste koji prikupljaju potpise za referendum o hrvatskom ulasku u NATO da omekšaju u svojim tvrdokornim stavovima. “Tražimo od vas da razmislite o svim legitimnim mogućnostima da skratite proces referenduma, uključujući i da tražite povlačenje”, piše u depeši. Amerikanci toliko detaljno razmatraju sve moguće scenarije da na jednom mjestu savjetuju Slovencima da tiskaju Narodne novine i izvan radnog vremena, da pošalju “elektronički skeniranu kopiju” odluke o ratifikaciji kako u Washingtonu ne bi morali čekati da stigne poštom... “Slovenska Vlada uvjerava nas da razumije ozbiljnost situacije, ali ne možemo si dopustiti sramotu da jedan saveznik ne ratificira pristupanje Hrvatske”, piše u depeši potpisanoj s “Clinton”.

Tjedan kasnije, iz depeše napisane u američkom veleposlanstvu u Rimu, vidljivo je da SAD utječe i na Talijane da pritisnu problematične Slovence. Povlačenje jedne slovenske nacionalističke stranke iz kampanje prikupljanja potpisa “osakatilo je pokret za referendum” i slovenska vlada sad može krenuti u ratifikaciju ulaska Hrvatske u NATO i bez referenduma, prenose Amerikancima Talijani. Nakon što je Slovenija ipak “u posljednjoj minuti” ratificirala ulazak Hrvatske u NATO, Amerikanci i dalje lobiraju protiv slovenske blokade – ovaj put blokade hrvatskih pregovora s EU.

I dalje iz Washingtona u Ljubljanu stižu depeše, potpisane s “Clinton”, koje izgledaju kao “to do” lista koju je stroga majka ostavila djetetu koje ugnjetava svoga brata. Na kraju te liste samo nedostaje upozorenje “ne napraviš li sve navedeno, dobit ćeš batina kad dođem kući”.

Status: EUforija
Lokacija: Hrvatska
Opseg: EU
Podobnost: EU
Pravomoćnost: Zaključeno

Link|