itemscope itemtype="http://schema.org/Article" Ukradeno?: Ulazak u EU smanjit će nam BDP

Ukradeno?

Prvi i najstariji hrvatski portal s ciljem upozoravanja na korupciju, iskorjenjivanju politički povezanog kriminala i rasipnosti, te podrškom neovisnom i djelotvornom pravosuđu. Kontakt: korupcija.hr@gmail.com

Kad konačno, optimistično u srpnju 2013. godine uđemo u Europsku uniju, već u prvoj godini morat ćemo uplatiti novac u proračun EU.

Ukupan očekivani učinak pristupanja Hrvatske u Europsku uniju na proračun opće države u prvoj punoj godini članstva je negativan i odnijet će nam 0,15 posto BDP-a, izračunao je Petar Sopek iz PBZ-a u radu koji je objavljen u zadnjem broju newslettera Instituta za javne financije.

I to je optimistična varijanta scenarija u slučaju da uspijemo potegnuti novac iz fondova EU. Mnogo je vjerojatniji scenario po kojem taj negativan učinak raste na čak -1,24 posto BDP-a.

Kad je riječ o utjecaju pristupanja na rashodnu stranu proračuna, vlastiti prihodi EU proračuna automatski se transferiraju iz proračuna zemalja članica i za te prihode nije potrebna zasebna odluka nacionalnih vlasti.

Siniša Petrović, stručnjak za trgovačko pravo i pravo društava kaže da će hrvatski poduzetnici u EU-u imati pravo poslovanja u bilo kojoj zemlji Unije kao i domicilne tvrtke. Međutim, moraju računati i na konkurenciju na domaćem tržištu, uz apsolutnu zabranu bilo kakve diskriminacije stranih poduzetnika, upozorava Petrović. Diskriminaciju potrošaća prema poduzetnicima koji nisu iz njihovog domicila je naravno dopuštena. U uređenim društvima zapada gdje lokalni mirovniski fondovi ulažu u lokalno gospodarstvo te tim činom potiču vlastite građane na pozitivnu diskriminaciju lokalnih proizvođača i industrija takvo ponašanje postaje realna prepreka poduzetnicima iz novih članica EU.

Status: EUforija
Lokacija: Hrvatska
Opseg: Pljačka u pripremi
Podobnost: HDZ-SDP
Pravomoćnost: U očekivanju izbora

Link| 

0 comments: