itemscope itemtype="http://schema.org/Article" Ukradeno?: Krade se na sve strane

Ukradeno?

Prvi i najstariji hrvatski portal s ciljem upozoravanja na korupciju, iskorjenjivanju politički povezanog kriminala i rasipnosti, te podrškom neovisnom i djelotvornom pravosuđu. Kontakt: korupcija.hr@gmail.com

NIKAD ISPRIČANA PRIČA

Zagrebački holding: Dug je veći od 7 milijardi kuna. Krade se na sve strane, čak i na parking-kartama.

Vesna Majher pune tri godine bila je “koordinator poslova” na Autobusnom kolodvoru. Svaki mjesec na njezin je račun sjedalo 7000 kuna. Jedini je problem bio taj što je na poslu nikad nitko nije vidio. Štoviše, za svoj “angažman” gospođa Majher u jednom je trenutku trebala biti i nagrađena. U studenom 2009. godine, tadašnji direktor Franjo Žulj, odlučio ju je promovirati u pomoćnicu direktora i udvostručiti joj plaću. Interna revizija otkrila je ovaj slučaj koji je ubrzo buknuo u medijima. Simbolično, sve to postalo je poznato u vrijeme kada je bila aktivno zaposlena i u predizbornom stožeru tadašnjeg kandidata za predsjednika Milana Bandića. Da sve bude još apsurdnije, Vesna Majher na posao je vraćena već u siječnju 2010. godine. Bivši direktor Žulj namjerno ju je odjavio sa Zavoda za mirovinsko i zdravstveno osiguranje kako bi njenoj odvjetnici olakšao posao: lakše je bilo dokazati da je njena smjena bila suprotna Zakonu o radu. Ona, naravno, nije jedini sumanuti primjer u tom sustavu.

U ovom trenutku Zagrebački holding ponovno se nalazi u središtu pozornosti. Na nedavno održanoj sjednici Gradske skupštine otvorena je već poznata priča: Holding je 2010. godinu završio sa 500 milijuna kuna u minusu. Nikada se tvrtka nije nalazila u težoj financijskoj situaciji.

Kako nam tvrdi visokopozicionirani izvor iz SDP-a, u ovom trenutku toj stranci nije u interesu riješiti goruća pitanja u Holdingu.

- Nema povećanja cijene komunalija da ne uzburkamo javnost. Nema dugoročnog zaduženja da ne navučemo bijes medija i političkih protivnika. Nema otpuštanja 2000 radnika, jer ćemo i u tom slučaju biti osuđeni. I nema oštre politike prema Milanu Bandiću dok ne dođemo na vlast. Sve to više je puta direktno i indirektno poručeno iz Kukuriku koalicije članovima Uprave Zagrebačkog holdinga - kaže naš sugovornik.

Ovo je, dakle, priča o Zagrebačkom holdingu, gradskom komunalnom servisu koji broji više od 12 tisuća zaposlenih.

Usput, u tu se masu, recimo, ne ubraja honorarac koji nije formalno zaposlen u Holdingu, a prima plaću od 19.900 kuna mjesečno i vodi projekte teške tri milijarde kuna.

Njegovo je ime Žarko Maričić, a u Holdingu je bio zaposlen u vrijeme uprave Slobodana Ljubičića.

Prevare pune budžet

Dok je aktivno sudjelovao na realizaciji projekata poput sanacije odlagališta na Jakuševcu i gradnje stanova u naselju Sopnica-Jelkovac, Maričić je tom plaćom uspio nekako izgraditi vlastitu luksuznu zgradu u Remetama, u kojoj ima četiri stana većih od stotinu četvornih metara. Istodobno, u tom je razdoblju upisao vlasništvo na još tri stana u Petrovoj ulici u Maksimiru.

U isto je vrijeme u Holdingu razvijan koncept Jedinstvene uplatnice, na kojoj su objedinjeni računi za vodu, Čistoću, komunalnu naknadu i pričuvu te naknadu za uređenje voda.

Zadatak honoraraca (odnosno terenaca) bio je detektirati neprijavljene kvadrate u Zagrebu, kako bi ih kasnije Holding mogao naplatiti i popuniti svoj budžet. No, osim tog osnovnog posla, honorarci bi zaradili i koju kunu više ako bi uvećali i od oka procijenili površinu tih objekata. Ostatak novca slijevao se u blagajnu Holdinga. Uvećavanjem kvadrata, Holding je varao građane i slao im na kućne adrese veće mjesečne račune. Cijeli taj projekt tada je vodio izvršni potpredsjednik Holdinga Stipe Tojčić, a njegova povezanost s uvećavanjem kvadrata do danas nije dokazana.

Nadalje, novcem Zagrebačkih cesta financirana je kampanja Nenada Ivankovića (“Sir i vrhnje”), u Holdingu su godinama ljudi uredno dolazili na posao s krivotvorenim diplomama, kriminalne skupine krivotvorile su mjesečne i godišnje karte za parkiranje i na taj način zarađivale stotine tisuća kuna (to jest krali ih Zagrebparkingu), bivši direktor Zagrebačkih cesta Igor Rađenović pretučen je jer se usudio prokazati nezakonitosti u toj tvrtki, a u toj tvrtki novac su prije nekoliko godina htjeli uložiti i u izgradnju nove upravne zgrade, to jest nebodera od 20 katova u Vukovarskoj ulici...

Status: Ukradeno
Lokacija: Zagreb
Opseg: Milijarde
Podobnost: SDP
Pravomoćnost: U očekivanju zatvora

Link| 

0 comments: