itemscope itemtype="http://schema.org/Article" Ukradeno?: Dalekovodom preko marioneta upravlja Tipurić

Ukradeno?

Prvi i najstariji hrvatski portal s ciljem upozoravanja na korupciju, iskorjenjivanju politički povezanog kriminala i rasipnosti, te podrškom neovisnom i djelotvornom pravosuđu. Kontakt: korupcija.hr@gmail.com

Vlasnička struktura otkrivena je kad je Hanfa otkrila koje tvrtke moraju poslati ponude za preuzimanje Dalekovoda.

Luka Miličić, Tomislav Belamarić, Krešo Kraljević, Damir Skansi, Darko Tipurić
te tvrtke BMK i partneri, KLT i partneri, CTG, Credos i Telegra moraju u roku od 30 dana Hanfi poslati ponudu za preuzimanje Dalekovoda, tvrtke čiji je direktor Luka Miličić.

Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga na svojim je stranicama objavila pravi triler o preuzimanju Dalekovoda, koji se odvijao od 2000. godine, a završio je 12. travnja 2005., kad su svi oni zajedno prešli prag od 25 posto dionica Dalekovoda, nakon čega su obvezni dati javnu ponudu za preuzimanje svih preostalih dionica. Jučer su na Zagrebačkoj burzi dionice Dalekovoda vrijedile 169 kuna, što znači da javna ponuda ne smije ići ispod toga iznosa. Iza tvrtki BMK, KLT, CTG i Credos su Damir Skansi, bivši šef financija u HEP-u, a danas član Uprave Dalekovoda te Darko Tipurić, bivši dekan Ekonomskog fakulteta, poznat iz afera HEP i Indeks. Njih dvojica su izravno ili neizravno, preko Branka Poljaka, šogora Damira Skansija, kontrolirali spomenute tvrtke koje su dioničari Dalekovoda, otkrila je Hanfa.

Sve je počelo kad je Dalekovod 2000. ušao u ESOP program (employee share ownership plan ili prodaja tvrtke zaposlenicima). Plan za ESOP napravilo je društvo Sinergija d.o.o. Zagreb, čiji su osnivači Lela Tipurić i Darko Tipurić, a u njegovoj provedbi sudjelovalo je Tipurićevo društvo Credos d.o.o.

Sa zaposlenicima kao kupcima su Dalekovod kao prodavatelj i Credos kao voditelj programa dogovorili da će do kraja ESOP programa o dionicama Dalekovoda skrbiti Credos, i da će iz toga imati pravo glasa na skupštinama Dalekovoda, osim ako primi instrukciju o glasanju od nekog kupca zaposlenika.

Tako su 2002. imali gotovo 37 posto dionica s pravom glasa, a 2005. 21,45 posto.

Uz njih, Credos je i sam kupovao dionice Dalekovoda pa je sam, a kasnije preko tvrtki u koje je unio dionice, kontrolirao 14,51 posto Dalekovoda. U vlasničku strukturu Credosa uskoro ulazi i Damir Skansi, pa on i Darko Tipurić zajedno ili preko povezanih osoba kontroliraju Credos, koji, pak, kontrolira Dalekovod. A pritom Credos, koji se sada zvao Credos Consult nije imao niti jednog zaposlenog, no samo je 2004. od Dalekovoda dobio 1,2 milijuna kuna, a ukupno od 2003. do 2009. godine više od 5,2 milijuna kuna. Od svih ostalih konzultantskih usluga, dakle izvan Dalekovoda, Credos je u tom razdoblju imao 400 tisuća kuna prihoda.

Status: Organizirani kriminal
Lokacija: Zagreb
Opseg: Korumpirano pravosuđe
Podobnost: HDZ
Pravomoćnost: U očekivanju istrage

Link| 

0 comments: