itemscope itemtype="http://schema.org/Article" Ukradeno?: Na teret studenata

Ukradeno?

Prvi i najstariji hrvatski portal s ciljem upozoravanja na korupciju, iskorjenjivanju politički povezanog kriminala i rasipnosti, te podrškom neovisnom i djelotvornom pravosuđu. Kontakt: korupcija.hr@gmail.com

Vlada RH, odnosno Ministarstvo znanosti, nisu uplatili predviđeni iznos školarina/participacija za akademsku godinu 2010./2011. pa će studenti morati preuzeti podmirenje daljnjih financijskih obveza, tvrdi Akademska solidarnost.

MZOŠ je još jednom potvrdio kako zamišlja 'besplatno obrazovanje' u 'društvu znanja', 'izvrsnosti' i 'konkurentnosti', i kako u njegovoj viziji izgleda javno visoko obrazovanje odnosno kako je ono trebalo izgledati u propalom paketu zakona, gdje je 'besplatno obrazovanje' iskorišteno tek kao politička floskula iza koje stoji financijska arbitrarnost, diskrecijske odluke 'kreativnih lidera' i novi val komercijalizacije kao posljedica nastojanja države da odgovornost za javno dobro prepusti hirovitosti 'tržišta'. Koliko se god posljednjih tjedana glasnogovornik MZOŠ-a u liku stanovitog nezavisnog sindikata trudio oprati pred zainteresiranom javnosti, ostaje tek činjenica da je nebriga za javno obrazovanje jedina konstanta resorne politike", navodi Akademska solidarnost u svom priopćenju.

Sveučilište i fakultetu stoga su, tvrdi Akademska solidarnost, odlučili bez otpora državi financijski teret jednostavno prebaciti na studente. "Umjesto da pritisnu sistemski jačega, Sveučilište i fakulteti odlučili su pokazati svoju snagu najslabijima", tvrdi Akademska solidarnost.

"Visoko obrazovanje je javno dobro i mora u potpunosti biti financirano iz javnih sredstava. To mora biti polazište svakome tko se poduhvati izrade buduće legislative u području i jedino rješenje za nastali nered. Akademska solidarnost poziva sve akademske radnike, studente i građane da podrže svaku akciju koja će pridonijeti jednakosti i očuvanju visokog obrazovanja kao javnog dobra dostupnog svima", zaključuje Akademska solidarnost.

Status: Banana republika
Lokacija: Hrvatska
Opseg: Milijarde
Podobnost: HDZ
Pravomoćnost: U očekivanju izbora

Link| 

0 comments: