itemscope itemtype="http://schema.org/Article" Ukradeno?: MOL, mafijaši i hrvatski političari

Ukradeno?

Prvi i najstariji hrvatski portal s ciljem upozoravanja na korupciju, iskorjenjivanju politički povezanog kriminala i rasipnosti, te podrškom neovisnom i djelotvornom pravosuđu. Kontakt: korupcija.hr@gmail.com

Ruski oligarh Gucerijev: Ja sam, a ne MOL dao Ježiću pet milijuna eura

Ruski oligarh Mihail Safarbegovič Gucerijev je, kako su Jutarnjem prenijeli mađarski izvori bliski istrazi, mađarskim istražnim organima ispričao svoju verziju priče o optužnici koju je protiv Zsolta Hernadija, predsjednika uprave mađarskog MOL-a,i bivšeg hrvatskog premijera Ive Sanadera, podiglo Državno odvjetništvo u Zagrebu.

DORH sumnjiči Hernadija da je preko dvije MOL-ove off shore kompanije s Cipra uplatio na račun hrvatskog biznismena Roberta Ježića 10 milijuna eura mita za Sanadera. No, iskaz koji je Gucerijev dao u Budimpešti mogao bi dramatično utjecati na rasplet procesa u Zagrebu.

Mihail Gucerijev je kategorički ustvrdio da je on, a ne MOL, vlasnik off shore kompanija registriranih na Cipru. Također je izjavio da je upravo on preko tih kompanija uplatio pet milijuna eura provizije na račun Ježićeve švicarske tvrtke.

Tih pet milijuna eura, objasnio je Gucerijev, uplaćeno je kao predujam za obećano lobiranje za realizaciju projekta Družba Adria. Ježić mu je obećao da će preko svojih veza u Sanaderovoj vladi srediti da se realizira projekt Družbe Adria.

Kako projekt nikad nije dobio zeleno svjetlo hrvatske Vlade, Gucerijev je zatražio od Ježića da mu vrati novac.

Status: Organizirani kriminal
Lokacija: Hrvatska
Opseg: Korumpirano pravosuđe
Podobnost: HDZ
Pravomoćnost: U očekivanju zatvora

Link| 

0 comments: