itemscope itemtype="http://schema.org/Article" Ukradeno?: Ozbiljno narušen odnos Josipović – Milanović

Ukradeno?

Prvi i najstariji hrvatski portal s ciljem upozoravanja na korupciju, iskorjenjivanju politički povezanog kriminala i rasipnosti, te podrškom neovisnom i djelotvornom pravosuđu. Kontakt: korupcija.hr@gmail.com

Zbog ukidanja povlaštenih mirovina za dužnosnike posljednjih je dana došlo do ozbiljnog zatezanja odnosa na relaciji Pantovčak – Markov trg. U vladi Zorana Milanovića smatraju da bi i predsjednika republike trebalo uključiti u krug dužnosnika kojima će se izbrisati privilegirani status, ali u Uredu predsjednika ne misle tako.

Dok Zoran Milanović očekuje da se Josipović sam izjasni kako ne želi zadržati povlašteni status, predsjednik Ivo Josipović, doznajemo, ne želi reagirati na brojne pozive i različite intervencije iz Vlade.

Problem je nastao iz činjenice da je Vlada na posljednjoj sjednici povlaštene mirovine zastupnika, ustavnih sudaca i glavnog državnog revizora dokinula predloživši Saboru izmjene Zakona o pravima i dužnostima zastupnika u Hrvatskom saboru. Kako taj Zakon ne regulira mirovinu predsjednika republike, njegov je mirovinski status zasad ostao netaknut. U javnosti se, međutim, odmah nametnulo pitanje što je s privilegijama Ive Josipovića, odnosno zašto njemu ostaju prava o kojima obični građani mogu samo sanjati. Dok se zastupnicima i ustavnim sucima ukida pravo da prije idu u mirovinu (muškarci sa 60, a žene sa 55 godina starosti), te pravo da njihova mirovina bude dvostruko veća od maksimalno dopuštene mirovine za ostale građane (zastupnici mogu imati mirovinu do 17.000 kuna, a ostalima ona maksimalno može iznositi 8800 kuna), predsjedniku Republike i dalje bi ostalo pravo da nakon prestanka obnašanja dužnosti ima mirovinu u visini 90 posto svoje plaće. Predsjednička je privilegija, naime, regulirana drugim propisom – Zakonom o obavezama i pravima državnih dužnosnika.

Status: Banana republika
Lokacija: Hrvatska
Opseg: Na račun građana
Podobnost: SDP
Pravomoćnost: Veliki Lignjun

Link| 

0 comments: