itemscope itemtype="http://schema.org/Article" Ukradeno?: Željko Žutelija tužio čitatelja

Ukradeno?

Prvi i najstariji hrvatski portal s ciljem upozoravanja na korupciju, iskorjenjivanju politički povezanog kriminala i rasipnosti, te podrškom neovisnom i djelotvornom pravosuđu. Kontakt: korupcija.hr@gmail.com

Jeste li ikad čuli da je novinar zbog klevete tužio svog čitatelja? S tim jedinstvenim slučajem zadnjih je mjeseci bilo suočeno hrvatsko pravosuđe koje se, po običaju, pokazalo nedoraslim ovakvom izazovu.

Sve je započelo "tekstovima" koje su u Jutarnjem listu objavili Nada Mirković i Željko Žutelija u siječnju 2010. godine. Riječ tekstovi stavljena je u navodnike jer radi se, zapravo, o pamfletima kojima su se novinari dnevnog lista Ninoslava Pavića postavili na prvu crtu obrane krupnog kapitala.

Mirković je tako ispjevala odu "čovjeku kojeg Zagrepčani obožavaju mrziti" Tomislavu Horvatinčiću, dok se Žutelija, u posebno degutantnom uratku, okomio na aktiviste Prava na grad i Zelene akcije koji su u to vrijeme prosvjedovali protiv devastacije Varšavske ulice. Prosvjed je, dobrim dijelom i zbog Horvatinčiću sklonih medija i političara, podbacio, te je centar Cvjetni otvoren zajedno s podzemnom garažom koja zbog prilaza u Varšavskoj redovito izaziva kaos u samom centru Zagreba.

No, vratimo se sudskoj tužbi s početka teksta. Ivo Šperanda, čitatelj Jutarnjeg lista, Žuteliju i Mirković je zbog njihovih tekstova odlučio prijaviti Vijeću časti pri HND-u. U svojoj prijavi je Šperanda oba teksta nazvao "primjerima korumpiranog novinarstva". HND je zaključio da Žutelija i Mirković "navijaju u korist krupnog kapitala, a ne javnog interesa".

No, Pavićev novinar Žutelija nije želio priču ostaviti samo na tome. Odlučio je da je Šperandina konstrukcija "korumpirano novinarstvo" kleveta koja šteti njegovu liku i djelu, kao i čitavoj novinarskoj struci, te pokrenuo tužbu protiv svog čitatelja!

Šperanda se tako našao na optuženičkoj klupi Kaznenog suda u Zagrebu, gdje je prvostupanjskom presudom oslobođen od optužbi. Međutim, sutkinja Ivančica Cvitanović prihvatila je uloženu žalbu i proglasila Šperandu krivim. U obrazloženju presude navela je da je Šperanda Žuteliju neistinito proglasio korumpiranim, čime ga je oklevetao.

Šperandi je izrečena sudska opomena pa je po Zakonu o kaznenom postupku dužan naknaditi troškove postupka u iznosu od 500 kuna, te izdatke privatnog tužitelja u iznosu koji će biti određen posebnim rješenjem.

"Ako je mojih nekoliko rečenica upućenih Vijeću časti narušilo čast i ugled novinara s četrdeset godina radnog staža, onda je taj ugled vrlo krhak. Hrvatska je pri vrhu najkorumpiranijih zemalja na svijetu, a postojanje korumpirane Hrvatske u ime one nepostojeće nekorumpirane tek treba dokazati na sudu", rekao je Šperanda u razgovoru za H-Alter te dodao: "Sud me osudio da sam svoje neslaganje Žutelijinim pisanjem mogao drugačije iskazati pa pozivam čitatelje da kvalificiraju njegovo navijačko pisanje tako da ne bude kažnjivo".

Index.hr podržava Ivu Šperandu i slaže se s njegovim karakterizacijama spornih tekstova u Jutarnjem listu. Eto Žutelija, tuži sad i nas.

Status: Organizirani kriminal
Lokacija: Zagreb
Opseg: Korumpirano pravosuđe
Podobnost: SDP
Pravomoćnost: Zaključeno

Link| 

0 comments: