itemscope itemtype="http://schema.org/Article" Ukradeno?: Stranačka podobnost ostaje najvažniji kriterij

Ukradeno?

Prvi i najstariji hrvatski portal s ciljem upozoravanja na korupciju, iskorjenjivanju politički povezanog kriminala i rasipnosti, te podrškom neovisnom i djelotvornom pravosuđu. Kontakt: korupcija.hr@gmail.com

Kada je slavni osuđenik izjavio kako “priznaje samo sud svoje Partije”, Partija tada nije izdala priopćenje kako “potpuno stoji iza njega”.

Potpredsjednik Vlade, i to baš prvi među pet (valjda) jednakih potpredsjednika, pohvalio je visoku moralnost tajnika svoje političke stranke koji je sam od njega zahtijevao da ga razriješi članstva nadzornog odbora strateški važnog javnog poduzeća. Dan prije navedeni se dužnosnik filozofski zapitao što je to moralnost i tko je uopće može ocijeniti u ovoj grešnoj zemlji te pri imenovanjima lučiti dobro od zla.

Razlog što je promijenio mišljenje bila je velika buka koja su digli mediji zbog toga što je novoimenovani nadzornik osuđen na zatvorsku kaznu zbog imovinskog kaznenog djela. Presuda je, upozorava prvi potpredsjednik, nepravomoćna pa se primjenjuje pretpostavka nevinosti: svatko je nedužan dok mu se krivnja ne dokaže pravomoćnom sudskom presudom.

Prvostupanjsku sudsku odluku proglasio je političkim procesom, izrazio uvjerenje da se ona ne može održati te odlučno istaknuo kako “mi (valjda stranka, a ne Vlada”) stojimo iza nepravomoćno osuđenog”. Izrazu stranačke solidarnosti pridružila se bezrezervno i ministrica vanjskih i europskih poslova. Takva je stranačka lojalnost nepoznata i u ovoj zemlji gdje su se izjave o nepriznavanju sudova i njihovih odluka pomalo već uobičajile. Kada je slavni mladi osuđenik na bombaškom procesu, prije 80-ak godina, izjavio kako “priznaje samo sud svoje Partije”, njegova Partija nije tom prilikom izdala priopćenje kako “potpuno stoji iza njega”. Da je netko iz vodstva uopće došao na takvu ideju, sigurno bi se poslije saznalo s obzirom na uspješnost političke karijere mladog bombaša. Stranka prvog potpredsjednika odlučno stoji iza svojih članova koje smatra nevinim “jer nisu pravomoćno osuđeni” pa ih stoga smatra podobnim za obavljanje najodgovornijih nadzornih funkcija u strateški važnim poduzećima.

Sudačka je udruga, preko svog predsjednika, ponovno bila prisiljena ogorčeno upozoriti na nedopustivo miješanje izvršne vlasti u sudsku funkciju. Imenovanje je povučeno, šteta učinjena, Ustav i zakon ignorirani. Pokazalo se da za dio vladajućih stranačka podobnost, nekada se to nazivalo “partijnost”, ostaje najvažniji kriterij. Nije to ni čudo u zemlji u kojoj je teško kazati što je moralno. Problem je što teško postaje kazati i što je Ustavom i zakonom zabranjeno.

Ovakve slučajevi ukazuju na pravo funkcioniranje sustava. Nadzorno vijeće dotične tvrtke prema zakonu ne imenuje ministar, nego agencija koju zakon određuje kao “samostalnu, neovisnu i neprofitnu javnu ustanovu”. Očigledno, ta ustanova nije ni samostalna, a niti neovisna o Vladi, ministrima i međustranačkoj podjeli plijena. Ministri se čak i na javnoj sjednici Vlade nadmeću tko će nadzirati koju od “nezavisnih i neovisnih ustanova”. Riječ je o golemim sredstvima kojima raspolažu formalno neovisne ustanove, a čije funkcioniranje nema veze sa zakonom.

Prvi potpredsjednik, pozivajući se na ustavno načelo o presumpciji nevinosti svoga stranačkog druga i dužnosnika, zanemario je ustavno načelo nezavisnosti pravosuđa, prema kojem se nitko, a najmanje izvršna vlast ne smije miješati u sudbenu funkciju. Načelo je povijesno nastalo zbog zaštite sudaca od zbiljske vlasti, koja se prikriva nazivom “izvršna”. Izvršna je vlast prava vlast i zbog toga joj se ne smije dopustiti da izvršava sve što joj padne na pamet. Ona se mora kretati u okvirima Ustava, zakona i europskog i međunarodnog prava.

Vrag nije u detalju


Javnost se požalila što je prvi potpredsjednik navodno bahat. Problem nije bonton niti filozofija morala. Blagi i kontemplativni karakteri ne primaju se teškog posla za koji se sadašnji prvi potpredsjednik borio godinama i kojeg je kratko, ali intenzivno obavljao u vladi koja je samu sebe također nazivala “vladom novog smjera”.

Neka svi ministri pokažu svoju tvrdoću, nepopustljivost i teške karaktere. Cijenu će platiti u ispitivanjima javnog mnijenja, a odgovaraju ionako samo svojim strankama. Ali dužni su držati se zakona i poštovati Ustav. Problem je što je malo svijesti o tome pokazano u javnosti. Zakonitost je glavni problem ove zemlje, kao i njezine nove Vlade koja je obećala uvesti red. To je uvjet nezavisnosti svih institucija koje zakoni nazivaju nezavisnim.

Ovdje vrag nije u detalju, što bi rekao premijer (što znači “prvi”, ali ne među jednakima).

====

Pogrešn je komentar da je opet stranačka podobnost postala najvažniji kriterij. Točno je da nikad stranačka podobnost nije ukinuta.

Opet? Kao da je ikada stranačka podobnost bila nebitna.

HNS je rudiment povijesti, nekakav ostatak Hrvatskog proljeća koje odavno više ničemu ne služi. Prolječari su više manje svi odapeli a njihovo političko djelo nastavljaju građevinski mafijaši i bakutaneri na ego tripu. Smiješno.

Isticanjem dužnosti koju obnašaju, a ne njihovih imena i prezimena (a svi znamo o kome je riječ, nema tu nikakve šifre) profesor je htio dodatno istaknuti njihov krimen - da je njima važnije uhljebiti Ferenčaka, položiti šape na energente, nego pošteno obnašati svoju dužnost - dužnost podpredsjednika ili ministrice ove vlade. Poštovani profesore, dijelim Vaše mišljenje: nažalost, HNS i podređeni im SDP vratili su nas ogroman korak unatrag.

Nije vrag u detalju, ali je u lovi….a zakonitost? pa tko mari u o njoj u ovoj zemlji, mozda ustavni sud, uskok, dorh?!

Problem je nasih politicara a i naroda da je moralna vertikala nepoznata kategorija. Kad jedanj njemacki gradonacelnik (Alltach) pri skijanju usmrti slovacku skijasicu, on podnosi ostavku. Nas politicar ubije u ocito neprilagodenoj voznji dvoje ljudi. On ne podnosi ostavku nego ceka sudski pravorijek i u medjuvremenu dijeli lekcije o moralnosti drugih. Niti mediji niti narod ne vrse na takve politicare nikakav pritisak.

Gazimir štiteći Ferenčaka štiti sebe praf zapraf svi su oni povezani mutnim poslovima i kad krenu istrage jednoga na redu su i drugi to se lijepo vidjelo na primjeru HDZea no oni kako god bili i koliko god da su štete napravili ipak nisu otvoreno stali na stranu kriminalac.

Pravo na milijunske otpremnine nemaju zbog zakona nego zbog menagerskih ugovora koji su im NO potpisali. I sad isti ti NO ne odgovaraju za ništa!
Primjer: 3.Maj koji je u 100% vlasništvu države. Tamo nikada niti jedan NO nije odgovarao za ništa. Važno je samo sr........po upravama. A taj isti NO upravlja u ime države. I sad, po novome instaliraju po političkoj podobnosti nove NO. Potpuno nestručne i neodgovorne osobe iz Vlade koje o tome nemaju pojma. Opet nitko za ništa neće odgovarati!!!! To za mene nisu promjene koje su oni najavljivali. Previše griješe u startu!!!!!

Status: Organizirani kriminal
Lokacija: Hrvatska
Opseg: Korumpirano pravosuđe
Podobnost: HDZ
Pravomoćnost: U očekivanju zatvora

Link| 

0 comments: