itemscope itemtype="http://schema.org/Article" Ukradeno?: Šeksov nećak nedodirljiv

Ukradeno?

Prvi i najstariji hrvatski portal s ciljem upozoravanja na korupciju, iskorjenjivanju politički povezanog kriminala i rasipnosti, te podrškom neovisnom i djelotvornom pravosuđu. Kontakt: korupcija.hr@gmail.com

Tradicionalna dodjela nagrade Plava vrpca Vjesnika u organizaciji Fimi Medije, stajala je porezne obveznike čak 267 tisuća kuna u 2009. godini. Ništa u tome ne bi bilo čudno da organizacija "Plave vrpce", inače priznanja koje već 45 godina slavi hrabrost i plemenitost pomoraca, godinu dana prije u 2008. godini nije naplaćena od strane te iste Fimi medije u iznosu od 110 tisuća kuna, a kada je Vjesnik to radio sam, cifra je bila 90 tisuća kuna.

Dok su sami radili stajala je 3 puta manje

Kako smo istražili nikome zapravo nije jasno kako su u samo godinu dana troškovi porasli za gotovo 160 tisuća kuna niti itko danas može objasniti kako je u vrijeme kada je Vjesnikova redakcija sama organizirala dodjelu Plave vrpce bez posebnog angažiranja marketinških tvrtki, troškovi bili najviše 90 tisuća kuna!

Kako doznajemo Državno odvjetništvo koje je nedavno podignulo optužnicu u slučaju Fimi medije ne bavi se posebno ovim slučajem, a čini se da su svemu poštedjeli Bojana Divjaka, predsjednika Uprave "Narodne novine - Press" koja izdaje Vjesnik. Divjak je izuzet unatoč izjavama svjedoka i dokumentima koji pokazuju da je Divjak zajedno s predsjednikom Uprave Narodnih novina Milivojem Fučkarom na sastancima s Nevenkom Jurakom dogovarao poslove s Fimi medijom koji su bili i do tri puta preplaćeni.

Unatoč dokazima o malverzacijama, Divjak nije pozvan ni kao svjedok

Vjerojatni razlog tome je činjenica da je Divjak nećak Vladimira Šeksa pa ga glavni državni odvjetnik Mladen Bajić, nikada nije pozvao ni kako svjedoka u Državno odvjetništvo.

No vratimo se na istragu. Fučkar i Divjak davali su naloge računovodstvu Vjesnika da se Fimi Mediji plaća odvojenim računima u korist više tvrtki odnosno na račune trgovačkog društva "Idi za srcem", "ANI-Lon" te "L-San". Isto tako, dogovor da će Fimi media pratiti Plavu vrpcu postignut je na sastanku u listopadu 2008. godine na kojem su bili Fučkar, Divjak i Jurak.

Tada je dogovoreno da će redakcija Vjesnika, kao i uvijek, pripremati i objavljivati članke na temelju kojih se radi nominacija, izraditi lentu kao i o svom trošku kupiti srebrno u granulama od kojeg se u tvornici umjetnina izrađuju plakete. Sve ostalo je na Fimi mediji za što su imali budžet 2008. od od 110 tisuća kuna, a 2009. od 267 tisuća kuna. No, sve do tada, kako smo prethodno napisali, Vjesnik je to sve radio s troškovima do najviše 90 tisuća kuna.

Isplaćeno 127 tisuća kuna za usluge koje nisu obavljene

Ako do suđenja u slučaju Fimi media nekada i dođe, sasvim je izvjesno da se neće spominjati ovaj Vjesnikov slučaj, s ozbirom da se u optužnici za slučaj Fimi media ne spominje slučaj Vjesnika. Spominju se tek Narodne novine, odnosno 14 poslova s Fimi mediom u razdoblju od 2005. godine ukupne vrijednosti od 840 tisuća kuna, od čega su troškovi iznosili 396 tisuća kuna, a razlika iznosi 443 tisuće kuna. U optužnici stoji kako se 127 tisuća kuna odnosi na usluge koje su plaćene, a da nikada nisu obavljene. Među popisu svjedoka nema direktora "Narodnih novina Press" Divjaka, niti se ta državna tvrtka spominje u materijalima za suđenje.

Prema glavnom državnom odvjetniku tu su najsporniji posao Izrade idejnog rješenja promidžbenih aktivnosti i strategija nastupa na tržištu za školsku sezonu u 2006, 2007. i 2008 godini u visini od 71.650 kuna.

Godinama s gubicima unatoč subvenciji od 18 milijuna kuna godišnje

Naglasimo kako je izdavač Vjesnika upravo tvrtka "Narodne novine Press" koja je odgovorna za poslovanje Vjesnika. Taj dnevni list već godinama posluje s gubicima unatoč izdašnom sponzoriranju iz hrvatskog proračuna. Tako je prošle godine u ožujku za financiranje Vjesnika odobreno 18 milijuna proračunskih kuna, da bi se na koncu otkrilo kako proteklih mjeseci radnicima nije uplaćen doprinos. Vjesnik je i podstanar u vlastitim prostorijama, za što Tiskari mjesečno plaća 50.000 kuna', a i ima najnižu nakladu u povijesti.

Sindikat novinara i Hrvatsko novinarstvo društvo u Vjesniku zatražilo je ovih dana, zbog izuzetno lošeg poslovanja ostavku Divjaka kao i glavnog urednika Vjesnika Brune Lopandića koje drže izravno odgovornim za "profesionalno i financijsko srozavanje Vjesnika". No, o Divjaku se i dalje govori kao o zaštićenoj vrsti, unatoč činjenici da je HDZ i njegov ujak Šeks izgubio izbore.

Ne javljaju se

Iako smo još proteklog tjedna u dva navrata pokušali doći do Fučkara i Divjaka. Nisu nam odgovorali na telefonske pozive kao ni na pismene upite.

Status: Organizirani kriminal
Lokacija: Zagreb
Opseg: Korumpirano pravosuđe
Podobnost: HDZ
Pravomoćnost: U očekivanju zatvora

Link| 

0 comments: