itemscope itemtype="http://schema.org/Article" Ukradeno?: Josipović lagao kod Stankovića

Ukradeno?

Prvi i najstariji hrvatski portal s ciljem upozoravanja na korupciju, iskorjenjivanju politički povezanog kriminala i rasipnosti, te podrškom neovisnom i djelotvornom pravosuđu. Kontakt: korupcija.hr@gmail.com

PREDSJEDNIK Ivo Josipović lagao je u emisiji Nedjeljom u 2 oko afere Zamporion koju je prije nekoliko tjedana otvorio Index. Prvo se držao teze kako tvrtke njegova prijatelja Marka Vojkovića u poslovima sa ZAMP-om ostvaruju dobit od samo milijun kuna, a potom je lagao i kako već 12 godina operativno ne sudjeluje u radu ZAMP-a, iako je sjedio u njegovom predsjedništvu, koje odlučuje o ugovorima s Emporionom.

Prije tri tjedna tjednik Novosti je nastavno na Indexovu objavio podatke koji dokazuju da je prijatelj predsjednika Ive Josipovića, Marko Vojković, preko svojih tvrtki godinama na "ubiranju" autorskog "harača" preko HDS-a i ZAMP-a zarađivao visoke profite i to po ugovorima sklopljenima u vrijeme kada je Josipović bio glavni tajnik društva i potom član predsjedništva u kojem je sjedila i Vojkovićeva sestra Sandra Vojković Smiljanić.

"Da je bilo profesionalizma, provjerile bi se brojke"

No, kako pišu Novosti u sutrašnjem broju, iako su i Vojkoviću i Josipoviću bili poznati stvarni podaci o prihodima, oni su se držali Vojkovićeve priče koju je izrekao na televiziji "Jabuka", da su ti rezultati ostvareni samo "na papiru", a da je stvarna dobit Vojkovićevih tvrtki u poslovima sa HDS-om godišnje oko milijun kuna. Tu Vojkovićevu laž, koja se jednostavno opovrgne dokumentima, je prihvatio i predsjednik Josipović te je u NU2 kazao da mu nije bilo čudno što su godinama rasli Vojkovićevi prihodi u poslovima s HDS-om, a potom je prozvao novinare koji su objavili te podatke za neprofesionalnost.

"Da je bilo profesionalizma, provjerile bi se brojke i onda biste vidjeli da je visoki rezultat, koji je u jednom trenutku iskazan, zapravo papirnat", kazao je Josipović, no njegove navode demantiraju papiri. U emisiji NU" Josipović je samo kimao glavom kada je Aleksandar Stanković spominjao milijun kuna prihoda te stalno govorio: "Da, da, da..".

Službeni godišnji financijski izvještaji Vojkovićevih tvrtki

Novosti u novom broju pišu da ti papiri, "koji tobože ne prikazuju stvarne rezultate Vojkovićevih tvrtki na poslovima s HDS-om, jesu službeni godišnji financijski izvještaji Vojkovićevih tvrtki, javno dostupni putem državne financijske agencije Fine".

Te financijske izvještaje je potvrdio i ovlašteni neovisni revizor BDO Croatia. "U njima stoje podaci koje smo naveli, a po kojima su Vojkovićeve tvrtke u samo tri godine zabilježile 29 milijuna kuna čiste dobiti, i to su, dakle, ti 'papirnati' visoki rezultati za koje bi Vojković i Josipović htjeli da povjerujemo kako nisu stvarni", pišu Novosti. Tvrde kako je iz Vojkovićevih financijskih izvještaja vidljivo ne samo da je visoka dobit doista ostvarena, već i da je ta dobit u gotovo cijelom iznosu svake godine isplaćivana vlasnicima.

Josipović lagao i da 12 godina ne sudjeluje u operativnom vođenju ZAMP-a

Od 30. lipnja 2008. godine je Vojković posao s HDS-om prebacio na tvrtku kćer Emporiona, Emporion usluge. Ona je osnovana isključivo za poslovanje s HDS-om od kojeg ostvaruje 98,5 posto prihoda. "Iz Odluke o raspodjeli dobiti i pokriću gubitaka Emporion usluga za 2008. možemo vidjeti da je ta tvrtka u samo pola godine ostvarila 5,4 milijuna kuna neto dobiti te da je od tog iznosa čak 5,1 milijun određen za isplatu vlasnicima, a samo 270 tisuća kuna zadržava se u tvrtci. Nadalje, iz Odluke za 2009. vidimo da je ostvareno 9,05 milijuna kuna dobiti, od čega se isplaćuje 8,6 milijuna kuna, a zadržavaju samo 452 tisuće kuna. Isto je i u Odluci za 2010., kada je od 6,8 milijuna kuna dobiti za isplatu vlasnicima određeno 6,5 milijuna, a zadržava se samo 341 tisuća kuna", pišu Novosti i dodaju da su Emporion usluge ukupno u te dvije i pol godine ostvarile 21,3 milijuna kuna neto dobiti, od čega je čak 20,2 milijuna kuna određeno za isplatu vlasnicima, što znači matičnoj tvrtci Emporion. Da je taj iznos bio samo "papirnat", kao što tvrde Josipović i Vojković, tada ne bi bilo moguće isplatiti 20 milijuna kuna.

Osim što je na televiziji slagao o "papirnatim" prihodima Vojkovićevih tvrtki, Josipović je lagao i kada je kazao da 12 godina ne sudjeluje u operativnom vođenju ZAMP-a, odnosno od kada je otišao sa funkcije glavnog tajnika. "Do tada je novinarima tvrdio kako od napuštanja funkcije glavnog tajnika društva ne zna prave brojke, no i to je bila laž. Nakon što smo iz ZAMP-a dobili odgovor u kojem je stajalo da je o svakoj promjeni ugovornog odnosa s Emporionom odlučivalo predsjedništvo HDS-a, dakle tijelo u kojem su sjedili Josipović i Vojkovićeva sestra, predsjednik republike u intervjuu Stankoviću morao je priznati da je kao član predsjedništva HDS-a sudjelovao u produljenju, mijenjanju i prilagođavanju ugovora", pišu Novosti te dokazuju i drugu predsjedničku laž u ovom slučaju.

Status: Organizirani kriminal
Lokacija: Hrvatska
Opseg: Korumpirano pravosuđe
Podobnost: SDP
Pravomoćnost: U očekivanju istrage

Link| 

0 comments: