itemscope itemtype="http://schema.org/Article" Ukradeno?: Veliki povratak Šime Krasić

Ukradeno?

Prvi i najstariji hrvatski portal s ciljem upozoravanja na korupciju, iskorjenjivanju politički povezanog kriminala i rasipnosti, te podrškom neovisnom i djelotvornom pravosuđu. Kontakt: korupcija.hr@gmail.com

Veliki povratak Šime Krasić: Korupciju u HAC-u treba spriječiti žena kojoj su promakli i Fimi-Media i tuneli... baš sve!

Kad je odlazila, tvrdilo se da ide u mirovinu. No na odmoru je izdržala jedva godinu. Šima Krasić, nekadašnja državna revizorica, odlučila se ponovno aktivirati, ovog puta u državnoj tvrtki.

Stjepko Boban, sada već bivši predsjednik Uprave Hrvatskih autocesta, 29. studenog 2011. Nadzornom odboru HAC-a predložio je imenovanje Šime Krasić predsjednicom Revizorskog odbora. Ta pozicija upražnjena je odlaskom dotadašnje glavne revizorice Katarine Žager, koja je dužnost napustila zbog poslovnih i privatnih obveza.

Što je nagnalo Stjepka Bobana da baš Šimu Krasić predloži za ovu dužnost nije poznato čak ni članovima NO-a. Naime, Boban u prijedlogu imenovanja nije detaljnije objasnio razloge, već je samo napomenuo kako je riječ o bivšoj glavnoj državnoj revizorici koja je na dužnosti provela dva osmogodišnja mandata. Zadatak Revizorskog odbora je sprečavanje korupcije na svim razinama u HAC -u.

Dakle, Šima Krasić trebala bi kao revizorica sprečavati korupciju u HAC-u, a to joj nije uspijevalo dok je bila glavna državna revizorica. Iako je za mandata prezentirala deset godišnjih izvještaja o poslovanju HAC-a, ni u jednom se ne spominju malverzacije pri bojanju tunela, slučaj Fimi-Media, gradnja nepotrebnih odmorišta itd. Sve su to slučajevi zbog kojih su članovi Uprave pritvarani, ali ni jedan nije otkrila Državna revizija, već USKOK i policija.

Šima Krasić na mjestu glavne državne revizorice bila je od 1994. do 2010. i za to vrijeme potpisala je više od 12.000 revizija. Iako je u tim izvještajima bilo materijala za traženje pokretanja istraga, ona to nikad nije činila. Tako su njena izvješća imala tek ulogu kroničarskih zapisa, a najveće pretvorbene afere završile su u zastari.

Status: Nesposobnost uprave
Lokacija: Hrvatska
Opseg: Milijarde
Podobnost: HDZ
Pravomoćnost: Korumpirano pravosuđe,

Link| 

0 comments: