itemscope itemtype="http://schema.org/Article" Ukradeno?: Svaki tjedan Šukeru 20 kg mesa

Ukradeno?

Prvi i najstariji hrvatski portal s ciljem upozoravanja na korupciju, iskorjenjivanju politički povezanog kriminala i rasipnosti, te podrškom neovisnom i djelotvornom pravosuđu. Kontakt: korupcija.hr@gmail.com

Iskaz Stjepana Fiolića USKOK-u: Svaki sam tjedan Šukeru nosio 20 kilograma mesa!

Stjepan Fiolić u iscrpnom osmosatnom svjedočenju u sjedištu USKOK-a priznao je da je zajedno s bivšim premijerom Ivom Sanaderom osmislio prodaju zgrade u Planinskoj, čime je ostvario korist od 26,4 milijuna kuna. Kako je tih 26,4 milijuna kuna raspoređeno i tko je koliko dobio, Fiolić bi istražiteljima USKOK-a tek trebao otkriti.

Naime, njegovo se ispitivanje nastavlja u ponedjeljak. Tada bi se i detaljnije trebalo rasvijetliti kome je Fiolić dao 15 milijuna kuna koje je podigao dva dana nakon što je zgradu prodao Hypo Leasingu. Dosad je tvrdio da je taj novac uložio u gradnju svoje i sinove kuće. Iz krugova bliskih njegovoj obrani doznajemo kako razmišlja da tih 26,4 milijuna kuna vrati u državni proračun. Fiolićev iskaz dodatno će uzdrmati HDZ u kojem je slovio kao čovjek koji je financijski rado pomagao i stranci i stranačkim kolegama, a od milja mu je nadjenut nadimak Fićo.

Često je članovima predsjedništva posuđivao više tisuća eura. Čovjek koji je slovio kao glavni stranački mesar istražiteljima USKOK-a u petak je objašnjavao i kako je, primjerice, stranačkim kolegama redovito dijelio meso.

- Gotovo svaki tjedan Šukeru sam davao i po 20 kilograma mesa, ispričao je Fiolić u čijoj su se kući često organizirale zabave na kojima su bili glavni stranački čelnici.

Fiolić je u višesatnom iskazu priznao sve detalje o provođenju operacije Planinska. Priznao je vlastitu krivnju, ali teško tereti i Ivu Sanadera. Istražiteljima je, kako doznajemo, detaljno opisao da su Sanader i Petar Čobanković, bivši ministar poljoprivrede, te sudski vještak Mate Bitanga, koji je izradio uvećanu procjenu vrijednosti zgrade, sudjelovali u cijeloj operaciji. Da je Fiolić do detalja opisao makinacije oko zgrade u Planinskoj pokazuje i potez USKOK-a koji je istražnom sucu predložio njegovo puštanje na slobodu puno prije isteka jednomjesečnog pritvora koji mu je određen.

To se događa jedino u slučaju kad osumnjičenici priznaju krivnju i detaljno ispričaju okolnosti inkriminacije koja im se stavlja na teret. To se dosad dogodilo samo u slučaju Branke Pavošević, bivše blagajnice HDZ-a, koja je iz istražnog zatvora puštena osam dana nakon uhićenja, od čega je tri dana davala iskaz. Time je nagrađena njena kooperativnost u istrazi i njezin detaljni opis funkcioniranja crnog fonda u HDZ-u. Stjepan Fiolić u pritvoru je boravio sedam dana.

A potez USKOK-a predstavlja presedan i jer su istražitelji zatražili Fiolićevo puštanje na slobodu iako ispitivanje još nije završeno. To pokazuje koliko su zadovoljni njegovim iskazom. U dosadašnjim istragama to se nikad nije dogodilo.

Status: Organizirani kriminal
Lokacija: Hrvatska
Opseg: Milijarde
Podobnost: HDZ
Pravomoćnost: U očekivanju zatvora i pljenidbe

Link| 

0 comments: