itemscope itemtype="http://schema.org/Article" Ukradeno?: Pljačka u denacionalizaciji

Ukradeno?

Prvi i najstariji hrvatski portal s ciljem upozoravanja na korupciju, iskorjenjivanju politički povezanog kriminala i rasipnosti, te podrškom neovisnom i djelotvornom pravosuđu. Kontakt: korupcija.hr@gmail.com

Nakon što je 90-ih godina najavljena denacionalizacija, obitelj Drašković, koja živi u Austriji, gdje uspješno vodi više tvrtki, odlučila je kupiti Agroludbreg iz Velikog Bukovca da bi lakše došla do zemljišta na tom području koje joj je oduzeto u vrijeme 2. svjetskog rata i neposredno nakon njega. Međutim, budući da je Hrvatska 17 godina osporavala hrvatsko državljanstvo Karlu Draškoviću, povrat zemljišta nije ni približno išao brzinom koja je najavljivana.

Zakupnina za oduzeto

Tako je tvrtka Karla Draškovića morala plaćati zakupninu za zemljište koje je oduzeto njegovu ocu. Da bi u takvim okolnostima normalno poslovao, Agroludbreg se kod vlasnika zadužio 2002. godine za 3,33 milijuna njemačkih maraka s rokom povrata 2005. godine i bez kamata. Međutim, zbog prikrivenih obveza koje su naknadno utvrđene novac dobiven kreditom, koji je bio hipotekarno osiguran imovinom tvrtke, nije poslužio za oživljavanje proizvodnje.

"Poslovanje Agroludbrega krenulo je nizbrdo nakon što se nismo više mogli baviti poljoprivredom jer nam nije vraćeno oduzeto zemljište za koje se plaćao zakup do 2006. godine, kada je otkazan desetogodišnji ugovor o zakupu pa smo pokrenuli sudski spor protiv RH. Kroz njezinu povijest koja seže do 1869. godine, tvrtki je oduzeto ili nacionalizirano 455 hektara, koje su si raspodijelili predstavnici lokalne vlasti međusobno te svojim prijateljima, rođacima, kumovima", tvrdi Ivan Domislović, direktor Agroludbrega, koji je podnio prijedlog za stečaj odmah nakon što je poduzeću zbog neplaćanja oduzeto i posljednjih 80 hektara u zakupu.

Tako je nekad najveća poljoprivredna tvrtka u Varaždinskoj županiji, koja je u svoja najbolja vremena imala stotinjak zaposlenika i obrađivala 600 hektara zemlje, otišla u stečaj bez ikakvih nekretnina.

"Vaša je dužnost kao direktora bila da pokrenete stečaj u roku od 21 dan, a kroz tih 1509 dana otuđivana je imovina", ustvrdila je sutkinja varaždinskog Trgovačkog suda na ročištu na kojem su se ispitivali uvjeti za otvaranje stečaja. "Nisam ja, nego vjerovnik", kazao je Domislović, koji upozorava da je nedavno Upravni sud RH pravomoćno presudio da se grofu Draškoviću treba vratiti sva oduzeta imovina.

"Da se to dogodilo prije samo pet godina, Agroludbreg bi opstao, stotinjak ljudi imalo bi radno mjesto, unatoč svim drugim nedaćama koje su pratile njegovo poslovanje", naglasio je Domislović i dodao da je tvrtka namirila sve obveze prema zaposlenicima, uključujući i plaće i doprinose i otpremnine.

Status: Organizirani kriminal
Lokacija: Ludbreg
Opseg: Politička mafija
Podobnost: HDZ/SDP
Pravomoćnost: U očekivanju istrage

Link| 

0 comments: