itemscope itemtype="http://schema.org/Article" Ukradeno?: Nikad denacionalizirani stanovi MORH-a

Ukradeno?

Prvi i najstariji hrvatski portal s ciljem upozoravanja na korupciju, iskorjenjivanju politički povezanog kriminala i rasipnosti, te podrškom neovisnom i djelotvornom pravosuđu. Kontakt: korupcija.hr@gmail.com

S popisa ukupnog broja službenih stanova kojima raspolaže Ministarstvo obrane za potrebe smještaja djelatnika Oružanih snaga i MORH-a u samo godinu dana, od 2009. do 2010., “nestalo” ih je čak 158.

Ti su stanovi izdvojeni s popisa stanova kako bi ih pojedini djelatnici MORH-a otkupili iako to nisu imali pravo učiniti, a taj je pokušaj spriječio ministar obrane Ante Kotromanović.

- Nema nestalih stanova u MORH-u - kaže Kotromanovićeva zamjenica Višnja Tafra.

- Neki stanovi koji su bili izdvojeni s važećeg popisa službenih stanova i za koje su podneseni zahtjevi za kupnju nisu mogli ići u prodaju. Odlukom ministra Kotromanovića od prije dva tjedna ti su stanovi vraćeni na popis opremljenih službenih stanova i neće ih biti moguće otkupiti. Razlog zbog kojih stanovi nisu mogli biti otkupljeni jasno je određen zakonom: oni koji su vlasnici stana ili nekretnina u RH ne mogu otkupiti stan u vlasništvu države - pojasnila je.

Priča se zavrtjela u 2010. godini. Odlukom o ukupnom broju službenih stanova MORH-a, sastavljenom 23. prosinca 2009., na popisu su bila 242 stana, od čega 114 opremljenih i 128 neopremljenih. Najviše stanova bilo je u Zagrebu: 67 opremljenih i 27 neopremljenih, a među njima je bilo i stanova od čak 175 kvadrata.

Međutim, prema odluci o ukupnom broju službenih stanova na dan 31. prosinca 2010., dakle godinu dana poslije, na popisu se nalazi samo 65 opremljenih i 19 neopremljenih stanova, dakle čak 158 stanova manje. Najviše stanova s tog popisa “nestalo” je u Zagrebu - 19 opremljenih i 13 neopremljenih. Među “nestalim” stanovima koji su o trošku MORH-a prije toga namješteni kako bi se u njima moglo živjeti nalaze se i dva stana od 175,34 četvorna metra na adresi II. Požarinje 23.

Među “nestalim” stanovima, kako smo ovoga tjedna pisali, nalazi se i onaj u centru Zagreba, u Ulici kneza Mislava 17, koji je na službeno korištenje dobio general Slavko Barić, zamjenik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga. Jutarnji list posjeduje oba popisa, ali i dokument pod naslovom “Opremljeni službeni stanovi izdvojeni s važećeg popisa službenih stanova - podneseni zahtjev za kupnju”. Upravo taj popis objašnjava gdje je svojedobno “nestao” dio stanova. Uz onaj generala Barića na tom su popisu - kad je o Zagrebu riječ - nestali i stanovi na sljedećim adresama: Hrvatskih branitelja 3 (39,39 metara četvornih), Ivanićgradska 59 b (59,38 m2), Lanište, blok 7 (36,21), Novačka 62 (39,60), Susedgradska 5 (54,79), ali i prostrani stan na Zelengaju 26 veličine 81,17 metara četvornih.

Zanimljivo je da među osobama koje su se javile za otkup nabrojanih stanova čak pet ima vlastiti stambeni prostor. Jedna od njih već je ranije otkupila MORH-ov stan od 23 kvadrata u Splitu. Međutim, na temelju Odluke o prodaji stanova u vlasništvu RH kojima upravlja MORH, osobe koje imaju stan ili kuću u Hrvatskoj ne mogu sudjelovati u otkupu državnih stanova.

Na naš upit jesu li djelatnici MORH-a i Oružanih snaga ipak, suprotno zakonu, namjeravali otkupiti stan, Tafra odgovara: - Oni su podnijeli zahtjev, no povjerenstvo je takve zahtjeve odbilo.

Status: Pljačka u pripremi
Lokacija: Hrvatska
Opseg: Korumpirano pravosuđe
Podobnost: HDZ
Pravomoćnost: U očekivanju zatvora

Link| 

1 comments:

Unknown kaže...

Najbolje je kupiti stan sa čistim vlasništvom