itemscope itemtype="http://schema.org/Article" Ukradeno?: Krali preko Fonda za zaštitu okoliša

Ukradeno?

Prvi i najstariji hrvatski portal s ciljem upozoravanja na korupciju, iskorjenjivanju politički povezanog kriminala i rasipnosti, te podrškom neovisnom i djelotvornom pravosuđu. Kontakt: korupcija.hr@gmail.com

Bivši direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Vinko Mladineo ponovno je uhićen, nakon samo devet dana slobode. Ovaj put s njime su u istoj poziciji Miho Zrnić Marinović - vlasnik zadarske tvrtke Odlagalište sirovina, Dragan Mioč - vlasnik metkovićke tvrtke Retabl, Barbara Bešenić - šefica varaždinske tvrtke za preradu plastičnog otpada BBS, te njezin sin Krunoslav Bešenić.

Svi su ispitani u USKOK-u i terete se da su preko Fonda za zaštitu okoliša izvukli 103 milijuna kuna i podijelili ih među sobom. Međutim, pitanje je hoće li se ikad doznati gdje je doista završio taj novac.

Mladineov odvjetnik Milenko Umičević kazao je da bi njegov branjenik u USKOK trebao biti doveden pod sumnjom da se s ostalim uhićenicima udružio zbog počinjenja kaznenog djela te zlouporabe položaja i ovlasti.

Osumnjičene USKOK tereti da su s Mladineom, odnosno prema njegovim uputama fiktivno prikazivali otkup PET ambalaže, uvećavajući pritom i ostale troškove (primjerice, skladištenje ili prijevoz) i na taj način izvlačili novac iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Ovaj slučaj sigurno implicira i s bivšu ministricu graditeljstva, okoliša i prostornog uređenja Marinu Matulović-Dropulić. Tek ćemo vidjeti hoče li Vlada dopustiti USKOK-u ignoriranje vrha piramide kriminala.

USKOK protiv Mladinea vodi istragu od početka studenoga prošle godine kada je uhićen u aferi Fimi media u kojoj je s bivšim premijerom Ivom Sanaderom, Mladenom Barišićem i ostalima osumnjičen za izvlačenje više od 80 milijuna državnih kuna preko marketinške agencije u vlasništvu Nevenke Jurak.

Status: Organizirani kriminal
Lokacija: Hrvatska
Opseg: Korumpirano pravosuđe
Podobnost: HDZ/SDP
Pravomoćnost: U očekivanju zatvora i pljenidbe

Link| 

0 comments: