itemscope itemtype="http://schema.org/Article" Ukradeno?: Reketar Pupovac

Ukradeno?

Prvi i najstariji hrvatski portal s ciljem upozoravanja na korupciju, iskorjenjivanju politički povezanog kriminala i rasipnosti, te podrškom neovisnom i djelotvornom pravosuđu. Kontakt: korupcija.hr@gmail.com

Pismo predsjednika Ive Josipovića tjedniku Novosti temeljito je uzburkalo hrvatsku političku i javnu scenu. Ipak, Josipović ističe da bi pokrenuo temu o Srpskom narodnom vijeću i Miloradu Pupovcu i da je znao kako će se stvari razvijati.

SNV i Pupovac su s vremenom izgradili monopol, financijski i politički, koji zatvara mogućnost pluralizma unutar srpske manjine, koja financijsku moć pretače u političku ekskluzivnost. Time, naravno, ne poričem izborni legitimitet Pupovca i drugih zastupnika SDSS-a. Poštujem ih kao izabrane zastupnike. Ali, imam pravo propitivati politiku iznuđivanja financijskih sredstava, a i nekih odluka, što sam možda oštro, nazvao reketarenjem. Moja temeljna kritika se odnosi na SNV i njegov položaj, na što, svakako imam pravo. Evo o čemu se radi. SNV se, ako izostavimo razne donacije, iz proračuna financira na dva načina.

Prvi je da dobiva sredstva putem natječaja. Raspored tih sredstava nema nikakve veze s izbornim rezultatima nacionalnih stranaka, nego s kvalitetom programa. Tu SNV dobiva lavovski dio kolača. To ne bi bilo sporno da ne postoji sustav utemeljen na sukobu interesa. Pupovac kao predsjednik SNV-a podnosi programe na natječaj, ali i sam odlučuje o tome koji će se programi financirati i to u više faza odlučivanja. Tako je član Savjeta za nacionalne manjine koji raspoređuje sredstva, te zastupnik u Saboru koji usvaja izvješće Savjeta za nacionalne manjine o utrošku sredstava.

O tome što misle o takvom sustavu drugi natjecatelji za državna sredstva možete samo misliti. Uz to, za razliku od drugih organizacija nacionalnih manjina, SNV se redovito financira iz pričuve u milijunskim iznosima?! Nema natječaja i nema izvješća o trošenju tih sredstava. Očekujem da se takav nepravedan i netransparentan sustav promijeni i da sve nacionalne organizacije, ističem nije riječ o političkim strankama, za sva sredstva natječu ravnopravno i pod jednakim uvjetima.

 Kad ste zaključili da se SNV financira na način koji nije pravedan?

– Taj je zaključak sazrijevao, posebno nakon što sam u posljednjih dva-tri mjeseca dobio brojne pritužbe, ne samo srpskih organizacija, već i pripadnika nekih drugih nacionalnih manjina. Želim pravedan sustav. Konkretno, očekujem da se SNV prestane financirati iz pričuve, da sva sredstva namijenjena manjinskim organizacijama budu transparentno raspoređena putem natječaja i da u odlučivanju, barem u razinama prije Sabora, ne sudjeluju zainteresirane osobe. Ali, nije riječ samo o novcu. Sjetimo se izbornog zakonodavstva koje je, iako očito bilo neustavno jer privilegira Pupovčevu stranku, prihvaćeno političkim pritiskom uvjetovanim očuvanjem vladajuće koalicije. Ustavni suda je ukinuo sporni zakon. Ta odluka sadrži i kritičke opaske na položaj SNV-a, koje, kao da su zaboravljene.

Status: Banana republika
Lokacija: Hrvatska
Opseg: Milijunski
Podobnost: HDZ/SDP
Pravomoćnost: U očekivanju izbora

Link|

0 comments: