itemscope itemtype="http://schema.org/Article" Ukradeno?: Cijene divljaju

Ukradeno?

Prvi i najstariji hrvatski portal s ciljem upozoravanja na korupciju, iskorjenjivanju politički povezanog kriminala i rasipnosti, te podrškom neovisnom i djelotvornom pravosuđu. Kontakt: korupcija.hr@gmail.com

Može ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina pričati što hoće, ali kad nečega nema cijene rastu. Sad samo zamislite koliko će još rasti idućih mjeseci, ako je voće i povrće i u vrijeme berbe na tržnicama skuplje 60 do 70 posto. Samo smo jabuka očekivali berbu 100.000 tona, a neće ih biti ni 15 tisuća tona. Na tržištu nam trenutačno podvaljuju lanjske jabuke sumnjive kvalitete, koje su Austrijanci, da ih ne unište, u bescijenje dali našim trgovcima, dok je u čitavoj EU, Rusiji ili sjevernoafričkim zemljama uzbuna jer hrane, pa ni jabuka, neće biti dovoljno - upozorava voćar Frane Ivković.

Ivković, koji je jedan od naših najvećih proizvođača jabuka, zgranut je nerazumijevanjem resornog ministra koji opetovano ponavlja da situacija s cijenama uopće nije zabrinjavajuća kako se to zlurado plasira u javnosti. Dapače, govori o reformskim zahvatima kojima će se donekle stabilizirati tržište, no ono je, tvrde i potrošači i proizvođači, već sada doslovce pošandrcalo. Unatoč tvrdnjama ministra Jakovine da su cijene samo u “blagom porastu”, hrvatski potrošači ovih dana masno plaćaju voće, povrće, meso...

>>Inflacija u Hrvatskoj dosegnula 4%, najviše od 2009. godine

Suša i travanjski mraz cijene su realno poskupjeli 20 do 50%, ovisno o kulturi. Baš Tržišno-informacijski centar resornog ministarstva izvještava kako je, primjerice, u kolovozu u odnosu na isti mjesec 2011. rajčica u veleprodaji poskupjela 48,28%, paprika babura 16,99%, krastavci 29,25%, mladi luk 56,89%, zeleni kupus 76,61%, blitva 16,82%, kelj 41,53%, cvjetača 57,58%, lubenice 49,70%, limun 31,51%, nektarine 17%... U maloprodaji u odnosu na veleprodaju neke se cijene pak množe i s više od 100%. Šareni grah koji je lani stajao 20 kuna, sada je 50, dok se rajčice, koje su se na zagrebačkim i inim tržnicama lani u ovo vrijeme mogle naći i za 2 kn, sada prodaju za 8 do 10 kn, pokazala je inspekcija Večernjakovih novinara. - Cijene svakodnevno rastu. Prije sam na tržnici u prosjeku trošila 80 kuna, a sad 130 - kaže Karlovčanka Jasna Zidar.

Prekupci kolo vode

No, Zoran Kovač, proizvođač povrća i predsjednik odbora za povrćarstvo HPK, kaže kako nisu proizvođači zaslužni za to, koliko država koja na tržnicama i veletržnicama potiče sivu ekonomiju. Od veletrgovaca uopće ne ubire PDV, dok na malim tržnicama čak 90% trgovaca nisu proizvođači nego prekupci koji nemaju ni pola hektara zemlje. Salatu koju od njega danas kupe za 7 kuna, prodaju za 14. Ispada da oni po danu zarade najmanje 5 kn/kg, a on 2 kn za 70 dana, koliko salati treba da naraste. Brokulu, primjerice, on prodaje za 6,50 kn plus PDV, a na tržnici je u Požegi ili Splitu čak 25 kn. K tome, 70% njegovih prinosa brokule zbog suše se osušilo. Kelju je otkupna cijena 5 kn, a na splitskoj tržnici vrtoglavih 14 kn.

Cijene mesa pak, suša i špekulanti žitaricama i uljaricama lansirali su u nebo. Za kilogram telećeg buta u zagrebačkim, karlovačkim i riječkim mesnicama treba izdvojiti i 105 kuna! Juneći but, pokazala je inspekcija Večernjakovih novinara po tržnicama, košta i 75 kn/kg, a lani u prosjeku 58 kn. Svinjski but cijeni se na čak 52 kn/kg u Rijeci, a prije godinu bio je 38, tako da se može reći da smo s cijenama mesa jednaki ako ne i gori od krizne 2003., kad nas je također pogodila katastrofalna suša, potvrđuje direktor Croatiastočara Branko Bobetić.

Trgovci varaju kupce i nude stare jabuke

Trgovci ovih dana lanjskim jabukama varaju narod i na domaćim tržnicama stoje i 10 kuna. Tek je početak berbe i dospjele su tek sorte elstar i gala. Sve ostalo je staro i upitne kvalitete, upozorava voćar F. Ivković ističući da će se jabuke do Božića zbog nestašice cijeniti kao suho zlato i kupovati po komadu jer će koštati i 20 kuna za kilogram.

- Da danas u Hrvatskoj raspišete natječaj da kupujete 10 tona jabuka, nitko se ne bi javio - tvrdi on.

Nema ni krušaka. EU ima najmanju proizvodnju u povijesti plantažnog voćarstva, dodaje. Najskuplje kruške po 16 kuna te limun za 26 kuna prodaju se ovih dana u Zadru, nektarine su najskuplje u Zagrebu, kao i šljive. U Splitu su najskuplje banane, a limun u Virovitici.

Proizvodnja (ne)opravdana

Potražnja za mesom veća je od ponude i mesari to koriste, dok proizvođači i s rastom tržnih cijena svinjetine za 23% te junadi za 18% u odnosu na lani sumnjaju u dalju opravdanost proizvodnje. Cijene mesa divljaju i u EU, i za 30-40%. ‘Inputi’ rastu. Samo je kukuruz poskupio 33, a sojina sačma i 100 posto, tvrdi Branko Bobetić iz Croatiastočara.


Status: Organizirani kriminal
Lokacija: Hrvatska
Opseg: Korumpirano pravosuđe
Podobnost: SDP
Pravomoćnost: U očekivanju istrage

Link|

0 comments: