itemscope itemtype="http://schema.org/Article" Ukradeno?: Eto ga vani za pet godina

Ukradeno?

Prvi i najstariji hrvatski portal s ciljem upozoravanja na korupciju, iskorjenjivanju politički povezanog kriminala i rasipnosti, te podrškom neovisnom i djelotvornom pravosuđu. Kontakt: korupcija.hr@gmail.com

Konačna potvrda krivnje Ive Sanadera kojem je danas za prodaju Ine mađarskom MOLU-u i primanje provizije od austrijske HYPO banke izrečena zatvorska kazna u trajanju od 10 godina izazvala je reakcije i kod čitatelja portala Večernji.hr. Mnogi od njih požurili su ostaviti komentare i na našem Facebook-profilu, gdje su jasno izrazili što misle o presudi suda u Zagrebu.

Većina se slaže – Sanader je ratni profiter i kradljivac koji je trebao dobiti i veću kaznu zatvora i koji mora vratiti otuđeni i nezakonito zarađeni novac u državnu blagajnu. Ali ne slažu se svi u istom...

– Premalo, trebalo je dobiti maksimalnu kaznu od 15 godina, a i to je premalo za ratno profiterstvo – kazao je na Facebooku čitatelj Marin Grabar, dok je drugi čitatelj ogorčeno potvrdio da je ''10 godina premalo za ratno profiterstvo''.

– A što je s imovinom koja je stečena nezakonito ????? Je li se to konfiscira ili je papala maca. Ako je papala maca, odo' ja u zatvor par godinica, za 20 milijuna eura – kaže drugi čitatelj, kojem se pridružio i korisnik Petar Pitt Šebestijan tvrdnjom da je kazna ''premala za te milijune i pikanje noža u leđa državi i nama budalama''.

Sramotno niska kazna. Takvog hladnokrvnog lopova trebalo je osuditi na barem dvostruko veću kaznu. Mislim da sudac nije uzeo u obzir okolnosti u kojima se nalazila država Hrvatska, njen narod, kada je ovaj bezočno pljačkao. Naravno da se ne smije zaboraviti oduzimanje sve imovine za koju ne može dokazati da ju je stekao legalno – drži još jedan ogorčeni čitatelj, dok čitatelj Lovreković smatra da današnja presuda ''lagano vraća vjeru u pravosuđe, samo žalosna je činjenica da je sličnih Sanadera puna Hrvatska. Zaista će Božić ove godine doći ranije Hrvatima''.

Je li Sanader jedini koji je prevario državu?

– Još ima glumaca u ovoj predstavi koji trebaju dobiti nagradu.. Još ih ima, a bilo ih je na jahti "Malo vitra'' – smatra čitateljica Marijana Vidović.

No što je s Inom?

– Evo, sad imamo i sudski potvrđeno da je INA nepotrebno prodana od strane HDZ-a. I na ovaj spin smo stavili točku – kaže komentator Liburnik dok njegov kolega vjeruje da nakon presude Sanaderu ''INA mora u vlasništvo Republike Hrvatske te da svi ugovori moraju biti poništeni. Hrvatska mora čuvati nacionalne interese!''

– Nije uopće bitno koliko je Sanader dobio eura/kuna već koliku je štetu nanio RH, a ona je enormna. Presuda bi morala biti takva da omogući pravnim putem razvrgavanje prodaje Ine Mađarima – napominje Pink Panter dok ostali korisnici ističu da ''žele Inu natrag u Hrvatsko vlasništvo jer je prodana i predana na kriminalan način''.

– Ako to sve stoji, a čini se da stoji, onda je kupoprodajni ugovor i sve što se događalo između INE i MOL-a ništavno i treba se kompletna INA vratiti u sto postotno vlasništvo Republike Hrvatske jer je MOL stekao upravljački i imovinski status na kriminalan način – slaže se još jedan čitatelj.

– Bojim se da je sve ovo igrokaz za javnost koji će pasti na vrhovnom sudu i, di je tu logika, Sanader primio 10 milijuna eura mita, a mora vratiti 3,6 milijuna kuna..... Također, samo obrazloženje optužnice mi više zvuči kao neki zaključak a, ne činjenica a, samim tim i lako oboriva presuda – smatra korisnik kojeg nije oduševila izrečena preuda bivšem premijeru.

Ode Ivo na desetak godinica pjevušeći u tamnicu. Nakon dobrog vladanja u tamnici eto ga vani za pet godina, a milijune neće htjeti vratiti već će ih zadržati za sebe jer mu trebaju poslije zatvora za nastavak života negdje na Karibima. Sve u svemu odlično mu ispalo – drži jedan od komentatora dok drugi pod nadimkom Gogs ističe da mu ne bi dodijelio zatvorsku kaznu već bi htio da mu ''sve oduzmu s inozemnih računa... dat mu da radi neki posao (naravno pod supervizijom) i nek' doprinosi hrvatskom proračunu... I nek' ga puste nek' hoda po vani ak' ima obraza hodati među građanima... Najgluplje bi bilo strpat' ga u zatvor pa će opet živjet k'o bubreg na račun hrvatskih građana''.


Status: Organizirani kriminal
Lokacija: Hrvatska
Opseg: Korumpirano pravosuđe
Podobnost: HDZ
Pravomoćnost: U očekivanju zabrane poslovanja

Link|

0 comments: