itemscope itemtype="http://schema.org/Article" Ukradeno?: Sanaderu deset godina

Ukradeno?

Prvi i najstariji hrvatski portal s ciljem upozoravanja na korupciju, iskorjenjivanju politički povezanog kriminala i rasipnosti, te podrškom neovisnom i djelotvornom pravosuđu. Kontakt: korupcija.hr@gmail.com

Prvi ratni profiter,

Sanaderu deset godina, stigao u remetinečki zatvor!

Osramotili ste Hrvatsku – poručio je sudac Turudić Sanaderu dodajući: –

Vi ste svoju funkciju iskoristili za vlastito bogaćenje, a ne za opće dobro.

"Osramotili ste Hrvatsku!" Poruka je to koju je predsjednik sudskog vijeća sudac Ivan Turudić poslao Ivi Sanaderu, bivšem premijeru, osuđujući ga nepravomoćno na jedinstvenu kaznu od deset godina zatvora. Sanader je osuđen po obje točke optužnice. Za zlouporabu položaja i ovlasti kao zamjenik ministra vanjskih poslova, odnosno za primanje provizije od 3,6 mil. kuna u slučaju Hypo Sanader je dobio 3 godine i šest mjeseci zatvora. Prvi je nepravomoćno osuđeni ratni profiter.

Za  predaju Ine Mađarima i mito od  pet mil. eura (sud je ukinuo dio optužnice koji je Sanadera teretio za primanje 10 mil. eura jer primanje preostalih pet milijuna tužiteljstvo nije dokazalo) dobio je sedam i pol godina zatvora. Mora vratiti proviziju i platiti sudske troškove i to u roku od 15 dana kada bi na račun suda trebalo sjesti i pet mil. eura s računa Diokija koje je obećao vratiti R. Ježić.
Iz sudnice je Sanader prebačen izravno u Remetinec gdje će čekati pravomoćnost presude.

– Svojim ponašanjem nanijeli ste štetu ne samo vitalnim strateškim interesima nego ste nanijeli štetu hrvatskom ugledu u svijetu. Vidi ste da ste imali plan, to su djela počinjena uz predviđanje događaja, uz plan. Niste ad hoc odlučili da ćete počiniti to djelo. Radi se o brižljivo planiranim i organiziranim djelima – kazao je Turudić Sanaderu. 

– Doista ste doprinijeli apatiji i razočaranju ljudi u sustav, stvorili ste uvjerenje kod mladih da se ne isplati raditi, da se do ciljeva može doći prečacem, kršenjem zakona pa i morala cijelog društva. Temeljna je svrha kažnjavanja potaknuti počinitelja da ne vrši djela. Ovom kaznom vi ste spriječeni da i dalje činite kaznena djela. No važnija je druga svrha kažnjavanja, a to je utjecaj na sve ostale da ne čine kaznena djela.
A poruka je, kaže sudac, da će svaki počinitelj biti kažnjen.

– Poruka je upućena osobama koje obavljaju političke poslove na svim razinama vlasti – kaže sudac Turudić.

Vi ste svoju funkciju iskoristili za vlastito bogaćenje, a ne za opće dobro. Ovom presudom šalje se poruka obnašateljima vlasti, i sadašnjim i budućim, da je obavljaju za opće dobro i u interesu društva!
Opalio je Turudić šamar i politici koju je Sanader vodio i njegovim poltronima.

– Vi ste bili arhitekt sustava u kojem su se odluke donosile onako kako ste vi željeli, a to je bio sam privid demokracije.  Nepodnošljiva je lakoća s kojom ste postigli da se odluke donose tako. Imali ste sreću i idealan medij koji je bez ikakva pogovora i diskusije prihvaćao vaše stavove. Niste im ih čak morali ni izreći – zaključio je Turudić napominjući da je sudsko vijeće utvrdilo da je tijekom postupka nedvojbeno dokazana njegova krivnja.


Status: Organizirani kriminal
Lokacija: Hrvatska
Opseg: Korumpirano pravosuđe
Podobnost: HDZ
Pravomoćnost: U očekivanju zatvora i pljenidbe

Link|

0 comments: