itemscope itemtype="http://schema.org/Article" Ukradeno?: Opstrukcija istraga u aferama Bandića i HAC-a

Ukradeno?

Prvi i najstariji hrvatski portal s ciljem upozoravanja na korupciju, iskorjenjivanju politički povezanog kriminala i rasipnosti, te podrškom neovisnom i djelotvornom pravosuđu. Kontakt: korupcija.hr@gmail.com

Petero visokopozicioniranih policajaca, redom pripadnika policijskog USKOK-a – jedinice kriminalističke policije specijalizirane za najteži kriminal, bilo je korumpirano i sabotiralo je najvažnije istrage.

Nanijeli ogromnu štetu

Prema sadržaju optužbi za koje se sumnjiče i zbog kojih su zadržani u istražnom zatvoru, ispada da su izravno odgovorni što ni jedna od prijava za kriminal u Hrvatskim autocestama nije dobila sudski epilog. Čini se da su izravno odgovorni i za sabotiranje svih kaznenih postupaka koji su se odnosili na Grad Zagreb pa bi njihovo uhićenje ujedno moglo biti i objašnjenje zašto se gradonačelnik Milan Bandić nikada, unatoč prijavama i neformalnim optužbama za poteze koji nisu bili do kraja legalni, nije našao čak ni u ozbiljnijoj kriminalističkoj istrazi, a kamoli da bi protiv njega bila otvorena sudska istraga ili podignuta optužnica.

Budući da su svi bili iskusni policajci, neki od njih i sa dvadesetogodišnjim stažem u kriminalističkoj policiji, te da su bili zaduženi za predmete iz gospodarskog i organiziranog kriminala, preko njih su išle baš sve važnije istrage koje su posljednjih godina otvarane u Hrvatskoj.

Sumnja se, međutim, da im je tako važna pozicija u hijerarhiji krim-policije prvenstveno poslužila kao dodatni izvor prihoda. Svjesno su sabotirali istrage, i to tako da bi neke obrade namjerno upropaštavali li su čak izravno upozoravali osobe pod krim-obradom u kojemu su statusu, odavali im podatke i upućivali ih da sakriju tragove kriminala, te ih upozoravali da paze na kontakte i poteze koje povlače jer su pod prismotrom.

Otkrivanje krtica u policijskim redovima počelo je, podsjetimo, uhićenjem policajaca Svaline (također policijski USKOK) i Drmića koji je radio u zagrebačkoj policijskoj postaji na Trešnjevci. Svalina je bio operater zadužen za slušanje, transkripte i druge aktivnosti pri provođenju mjera tajnog prikupljanja podataka. Sve što je doznao javljao je Drmiću koji je podatke dilao dalje do kriminalaca pod obradom, i to posredstvom više osoba.

Tijekom krim-obrade njih dvojice došlo se do policajke iz Policijske uprave zagrebačke koja je radila na gospodarskom kriminalu, te još jedne osobe iz Ravnateljstva policije. Nakon što su oni uhićeni, na red je došlo i uhićenje petero visokopozicioniranih kriminalista iz PNUSKOK-a. Nismo dobili informaciju kojim ih se dokazima tereti za suradnju s kriminalcima, no uočljivo je da je policajka iz PU zagrebačke vrlo brzo puštena iz istražnog zatvora, a spomenuta petorka zadržana je iza brave.

Prema nekim informacijama, među uhićenima je inspektorica S. A., koja je radila na istragama o kriminalu u Hrvatskim autocestama.

Blokirala sve slučajeve

Mijat Stanić, predsjednik Nezavisnog cestarskog sindikata, koji je prijavljivao sumnje na kriminal u HAC-u, kaže da je S. A. uz ostalo radila na slučaju namještanja natječaja za signalne stupiće te slučaju davanja mita za zapošljavanje u toj tvrtki.

– S. A. je bila najčešći gost u HAC-u. Za slučaj sa stupićima policija nam je prvo rekla da se iz aviona vidjelo da nešto nije bilo u redu, a onda je stigla obavijest da nije nađeno ništa sporno – prisjeća se Stanić. Dodaje da ni jedan slučaj iz HAC-a koji je obrađivala ta inspektorica nije procesuiran, nego je odbačen ili razvodnjen.

249.140 eura za studiju u kojoj nema ni svih podataka

Bez ijedne optužnice:
Bandić zaradio desetke prijava

Protiv zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića dosad je podneseno na desetke kaznenih prijava, no ni jedan slučaj dosad nije procesuiran. Iz USKOK-a su svojedobno priznali da se o Bandiću rade izvidi, no nikad nije potvrđeno da je pokrenuta ijedna istraga.

A iza Bandića su brojne afere poput “Krašograda”, kada je mijenjao skuplje gradsko zemljište za jeftinije privatno. Tu je i afera s nadstrešnicama u kojoj ga se sumnjiči da ih je preplatio 20 milijuna kuna, pa je spominjana i istraga o nezakonitim izmjenama prostornog plana...

====
Dno sustava cete vidjeti tek kad provjerite kako su sudovi pravili namjerne proceduralne greske. 

Od ovih pritvaranja na našu žalost neće biti ništa pozitivnog. Zašto tako tvrdim? Odgovor je vrlo jednostavan. Dr Ivo Sanader je bio politička i kaznena zaštitnička ikona koja je Milana Bandića i sve druge takve iz javnog života štitila od kaznenog progona, a za uzvrat preko Bandića zajedno upravljao Zagrebom na način da su svi njegovi prijatelji zbrinuti i dobivali poslove u Zagrebu. Bandić je pak bio SDP-ova Fimi-media.Koliko god je gotovine trebalo za centralu na Iblerovom trgu Bandić i Kikaš su u vrećama donosili. To su plaćali oni koji bi dobivali poslove po dvostruko većoj cijeni od realne. oni koji su svoja periferna jeftina zemljišta mijenjali sa skupim centralnim gradskim zemljištima, oni koji bi od seljaka kupovali jeftina poljoprivredna zemljišta pa im Bandić to prenamjeni u građevinska a oni prodaju po deseterostruko većij cijeni (npr Milijan Brkić). Ti isti su "namirivali" i ekipu iz Gajeve (čitaj DORH). Sanadera su maknuli oni iz vana koji su ga i stavili putem svojih medija.

Uvijek sam se pitao kako to da do dana današnjega Bandića nije zadesila Sanaderova sudbina(za koju si je sam kriv,uz pomagače).Toliko podnesenih i dokumentiranih prijava protiv njega od davnih dana kada je g.Jelić nastojao ukazati na kriminal Gradonačelnika Bandića nije urodilo plodom.Možda sada nešto krene, iako sumnjam u to.



Status: Organizirani kriminal
Lokacija: Zagreb
Opseg: Korumpirano pravosuđe
Podobnost: HDZ/SDP
Pravomoćnost: U očekivanju zatvora

Link|

0 comments: