itemscope itemtype="http://schema.org/Article" Ukradeno?: Mađarski nacionalni interesi

Ukradeno?

Prvi i najstariji hrvatski portal s ciljem upozoravanja na korupciju, iskorjenjivanju politički povezanog kriminala i rasipnosti, te podrškom neovisnom i djelotvornom pravosuđu. Kontakt: korupcija.hr@gmail.com

Presuda Ivi Sanaderu u slučaju Ina-MOL, prema kojoj je bivši premijer za 5 milijuna eura prodao upravljačka prava u Ini toj mađarskoj naftnoj kompaniji, otvorila je pitanje – hoće li ta presuda imati reperkusije na dioničarski ugovor Vlade i MOL-a.

Tri rješenja

Prema nepravomoćnoj presudi bivšem premijeru sasvim je očito da su Mađari na nezakonit način 2009. godine došli do većinskih prava u Ini iako su u tom trenutku imali niti punih tri posto dionica te kompanije više od Vlade.

Što će Vlada zaista poduzeti, nećemo znati do pravomoćne presude.


Danas za komentar nije bio dostupan novi ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak u čijoj je Ina nadležnosti, a ni budući šef Nadzornog odbora te naftne kompanije i premijerov prijatelj Siniša Petrović.

Hoće li se Vlada upuštati u “rat” s Mađarima i inzistirati na raskidanju ugovora, malo je vjerojatno. MOL ima 49 posto dionica Ine, a na skrbničkim je računima još otprilike tri posto pa ta kompanija vrlo vjerojatno ima i većinski paket dionica koji bi joj, u tom slučaju, i osiguravao većinska prava. Ipak, Vlada sada dobiva izvrsnu startnu poziciju u pregovorima s MOL-om o izmjeni dioničarskog ugovora koje je pokrenula bivša Vlada, ali Kukuriku koalicija po tom pitanju zasad još nije ništa učinila.

Naftni konzultant Jasminko Umićević ponudio je tri konkretna rješenja koja se u slučaju Ine i MOL-a trebaju poduzeti. Prvo, on smatra da DORH treba pokrenuti suspenziju primjene dioničarskog ugovora do pravomoćnosti presude. Time bi, objasnio je, bila suspendirana upravljačka prava MOL-a koja je ta naftna kompanija dobila plativši mito Sanaderu. Drugo, Vlada bi trebala zatražiti reviziju dioničarskog ugovora iz 2003. godine jer se pokazalo da MOL nije ispunio svoje obveze, odnosno nije modernizirao rafinerije. Treće, MOL prema njemu više ne može biti strateški partner Vladi u Ini.

On predviđa da će zbog loše reputacije koju je ova presuda donijela MOL-u, jer je sada neosporno da su se u sklapanju posla sa Sanaderom služili mitom, padati i vrijednost njihove dionice, ali i da strane banke neće htjeti poslovati s tom naftnom kompanijom. Đuro Popijač, bivši HDZ-ov ministar gospodarstva pomno je, kaže, pratio presudu Sanaderu. Pita se zašto DORH nije odmah kada je podigao optužnicu u slučaju Ina-MOL suspendirao dioničarski ugovor, odnosno MOL-ova prava u Ini.

Pravosudna tijela već tada su to mogla učiniti – rekao je Popijač. Pita se i zašto ova Vlada nije otvorila pregovore s MOL-om o izmjenama dioničarskog ugovora.

Najprije odluka što se hoće

– Nisam mogao pregovarati mjesec dana prije parlamentarnih izbora, a možda je sadašnja ekipa čekala presudu. Ne znam zašto nisu pregovarali – nejasno je Popijaču. Slikovito kaže da je vodio krvave bitke kao ministar oko Ine jer se HDZ-ova Vlada žestoko odupirala otkupu poslovanja plinom iz Ine što je predviđao glavni ugovor o plinskom poslovanju. Taj neprofitabilni plinski biznis bio bi donio Vladi nekoliko milijardi kuna štete. Popijač smatra da Vlada treba prvo odlučiti što hoće s Inom, a onda i poduzeti konkretne korake.

Iako je Sanader u Hrvatskoj osuđen za uzimanje mita, šef MOL-a Zsolt Hernadi nedostupan je hrvatskom pravosuđu. Mađarska je, naime, Hernadija zaštitila od ispitivanja u Hrvatskoj time što je rekla da bi to ugrozilo mađarske nacionalne interese.

Status: Organizirani kriminal
Lokacija: Hrvatska
Opseg: Korumpirano pravosuđe
Podobnost: HDZ/SDP
Pravomoćnost: U očekivanju zabrane poslovanja

Link|

0 comments: