itemscope itemtype="http://schema.org/Article" Ukradeno?: Strateški nesposobna vlast

Ukradeno?

Prvi i najstariji hrvatski portal s ciljem upozoravanja na korupciju, iskorjenjivanju politički povezanog kriminala i rasipnosti, te podrškom neovisnom i djelotvornom pravosuđu. Kontakt: korupcija.hr@gmail.com

Ideja nacionalnog konsenzusa oko ključnih, strateških pitanja i interesa po kojoj bi predsjednik Republike Ivo Josipović za isti stol posjeo predstavnike vlasti, oporbe, sindikata i poslodavaca ne bi li se postigao strateški konsenzus oko najvažnijih pitanja nije naišla na plodno tlo ne samo kod Vlade nego i u najjačoj oporbenoj stranci. U Banskim dvorima smatraju da unatoč teškoj gospodarskoj, financijskoj i socijalnoj situaciji u Hrvatskoj, vlada Zorana Milanovića radi dobro i čini sve što je u njenoj moći da već krajem ove, a posebice sljedeće godine Hrvatska krene putem gospodarskog oporavka i rasta. Po njima, dakle, trenutno nema potrebe za bilo kakvom vrstom zajedničkog konsenzusa, jer kako nam je kazao visoki izvor iz Vlade, Kukuriku koalicija je dobila mandat velikog broja građana za promjene koje su teške i bolne, a koje ona unatoč nezadovoljstvu dijela javnosti i provodi.

Sličan stav ima i HDZ, iako je njihova pozicija ponešto drugačija. Oni sadašnjoj vladi, kako tvrdi predsjednik stranke Tomislav Karamarko, ne žele dati legitimitet za loše i pogrešne poteze koje je povukla i koje vuče.

- Po meni, mnogo važniji od političkog konsenzusa u Hrvatskoj oko ključnih strateških pitanja bio bi stručni konsenzus, jer mi još uvijek ne znamo koji je stav struke oko gospodarstva - tvrdi predsjednik Hrvatskih laburista Dragutin Lesar.

Za razliku od političara, druga dva socijalna partnera u prvi plan stavljaju strategiju.

- HUP je u svakom slučaju ponajprije zainteresiran za jasnu gospodarsku i razvojnu strategiju zemlje - kaže zamjenik glavnog direktora HUP-a Bernard Jakelić. Vilim Ribić, predsjednik Matice hrvatskih sindikata, poručuje kako za Hrvatsku nikada nije bilo važnije da se vodi rasprava na svim mjestima.

- Parlamentarna demokracija pretpostavlja razinu jedne raspravne kulture koje u Hrvatskoj uopće nema. Nažalost ova vlada ne razgovara ni sa kim, osim sa svojim nalogodavcima iz inozemstva - ističe Ribić.

=========

Naravno da Vlada ne želi prihvatiti ovu hvalevrijednu inicijativu koju nitko dosada nije tako dobro artikulirao. Vladini stratezi računaju kratkoročno i u fokusu su im jedino slijedeći izbori. Pristanak na konzistentnu i opće prihvaćenu političku i razvojnu strategiju Hrvatske pomrsio bi im račune na više naćina. Jedan od ključnih je izlaganje sistemu vrijednosti koji pridaje veću težinu ostvarenim rezultatima u periodu vlasti. U ovom gospodarskom trenutku kratkovidni Vladini stratezi u zagrljaju anketnih manipulatora kalkuliraju da bi to za ovu Vladu bio loš izbor. Stoga ne čudi da SDP ili bolje reći taština premijera Milanovića ne prihvačaju rad za stratešku dobrobit Hrvatske premda inicijativu podržava i predsjednik Josipović. Ali iznenađuje kalkulantski odnos HDZ prema toj inicijativi obzirom da je dokazano stranka kojoj je više stalo (barem retorički) do hrvatske budučnosti. Također je zanimljiva Ribičeva ocjena da određenim nalogodavcima nikako nije u interesu ništa što je dugoročno pozitivno za Hrvatsku. Očito dobar dio njih sve skupa vide kao zero sum igru u kojoj u takvoj konstelaciji jedino što mogu očekivati je gubitak privilegija - bilo u izvlačenju kapitala i dobiti bilo u i dalje sumnjivim projetima privatizacije i privatno javnog partnerstva.

====

Gamad lopovska. Niti su u stanju srediti pravosuđe a kamoli dogovoriti dio strategije koji je neprijeporan bilo kojoj stranci na vlasti. Jedino za što ih je briga je vlastita pozicija na državnom proračunu koji plaćamo svi mi. Dosta je bilo. To sve treba proglasit veleizdajnicima i strpat u zatvor. Gamad pokvarena.

Status: Banana republika
Lokacija: Hrvatska
Opseg: Na račun građana
Podobnost: HDZ/SDP
Pravomoćnost: U očekivanju istrage

Link|

0 comments: